Izvor: B92

Jako olujno nevreme koje je ovih dana zahvatilo Nemačku odrazilo se i na vazdušni saobraćaj. Najočigledniji dokaz toga je dramatično sletanje velikog Erbasa A380, kompanije Emirates na aerodromu u Diseldorfu.

Žestoki naleti vetra ometali su pravilno sletanje grdosije teške oko 400 tona, u kojoj se nalazilo nešto manje od 650 putnika i članova posade. Letelica se ljuljala u vazduhu na prilazu pisti.

Samo je vrhunsko umaće pilota uspelo je da zaustavi veliku avion, koji je čim je dotakao pistu počeo da proklizava i da krivuda levo - desno.

jubitelj aviona Martin Bogdan, koji na svom kanalu Cargospotter postavlja snimke uzletanja i sletanja velikih aviona, ovo dramatično ali ipak uspešno sletanje je prokomentarisao rečima:

"Snimio sam hiljade sletanja pod bočnim udarima vetra na više aerodroma širom Europe, ali ovo sletanje Erbasa A380 je bilo ekstremno teško i izvanredno. Prvo je sve izgledalo normalno, ali kada je avion dotakao tlo i pilot pokušao da poravna avion sa sletnom stazom, to se izgledalo nemoguće. Nikada nisam video ovako fantastičnu reakciju pilota. Na snimku možete da vidite kako piloti pokušavaju da poravnaju avion koristeći repno kormilo. Na svu sreću, u tome su i uspeli."

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.