Izvor: B92

Ako ste ljubitelj mirnih odmora, najbolje bi bilo da se zaputite u Štutgart u Nemačkoj, s obzirom na to da je ovaj grad nedavno proglašen najmanje stresnim na svetu.

U istraživanju koje je sproveo Zipjet, gradovi su rangirani na osnovu faktora koji uzrokuju stres, poput stope nezaposlenosti, visine nacionalnog duga po glavi stanovnika, javnog prevoza, bezbednosti, zagađenja, zastupljenosti zelenih površina, broja sunčanih sati itd.

Na prvom mestu liste našao se Štutgart, glavni grad nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, poznat po svojoj predivnoj prirodi. Prva pozicija pripala mu je zbog velike bezbednosti, snažne kupovne moći stanovnika, prostranih zelenih površina (na sat vremena vožnje od Štutgarta nalazi se Švarcvald) i rodne jednakosti. S druge strane, adut ovog grada definitivno nisu buka i broj sunčanih sati, prenosi Lounli planet.

Lista 10 najopuštenijih gradova, na kojoj prednjače biseri Nemačke i Zapadne Evrope, izgleda ovako:

1. Štutgart, Nemačka

2. Luksemburg, Luksemburg

3. Hanover, Nemačka

4. Bern, Švajcarska

5. Minhen, Nemačka

6. Bordo, Francuska

7. Edinburg, Velika Britanija

8. Sidnej, Australija

9. Hamburg, Nemačka

10. Grac, Austrija

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.