Vodite brigu o životnoj sredini i dok putujete

Ujedinjene nacije su 2017. označile kao Međunarodnu godinu održivog turizma, odnosno kao priliku da se podigne svest o potrebi za turizmom koji bi trebalo da bude odgovoran prema prirodi i životnoj sredini.

Izvor: NationalGeographic.com
Podeli

U tom cilju definisana su tri stuba održivog turizma: ekološki odnos prema prirodi (smanjenje količine đubreta, ponovona upotreba i reciklaža), zaštita kulturnog i prirodnog nasleđa i obezbeđivanje vidljive društvene i ekonomske koristi za lokalne zajednice.

Ovo su neke od stvari koje bi putnici, kojima je do toga stelo, trebalo da preduzmu u tom cilju.

1. Izbegavajte avion, putujte vozom

Postanite deo sve raširenijeg trenda "sporog putovanja", koji podrazumeva posetu manjem broju mesta u kojima se porovodi više vremena. A uprav voz je pravo sredstvo za to.

Neke od omiljenih svetskih dastinacija za putovnaje vozom su Indija, Jugoistočna Azija, Istočna Afrika i Kina.

2. Recite ne plastici

Velike količine otpada, koje najviše obiluju plastičnim flašama i kesama, mogu da pređu velike razdaljine okeanom.

Koristite jednu platičnu flašu više puta. Rešenje mogu da budu i reciklirane staklena flaše, kao u korišćenje platnenih cegera umesto plastičnih kesa.

3. Podržite loklanu ekonomiju

Suveniri koje prave lokalne znatlije nisu baš jeftini, ali kupovina takvih suvenira pomaže lokalnu ekonomiju, a ima i direkte ekološke implikacije.

Tako se u Meksiku, na primer, mogu naći "tradicionalni" sombrero šeširi uvezeni iz Kine. Osim što njihova kupovna ne predstavlja podršku lokalnoj ekonomiji i tradicionalnom nasleđu, može se dogoditi i da matrijali od kojih su napravljani nisu potpuno prirodni.

4. Ne kupujte proizvode koji potiču od divljih životinja

Putnici koji npr. u Aziji kupuju kapu od vučje kože nisu ni svesni da, možda, pomažu rastuće crno tržište retkih i ugroženih vrsta životinja, od čijih se delova prave suveniri. Jednostavno, takve suvenire nemojte kupovati.

Vesti

Er Frans: Moguća odlaganja i otkazivanja u poslednji čas

Avio-kompanija Er Frans je saopštila, povodom današnjeg generalnog štrajka u Francuskoj, da će obaviti 100 odsto letova na dužim linijama, smanjiti broj letova na srednjim i kratkim linijama, i poručila putnicima koji imaju rezervacije za danas da besplatno odlože putovanje za period između 25. i 28. marta.

Vesti četvrtak 22.03. 15:15 Komentara: 0

Neistraženo i netaknuto: Ostrvo na kom žive najsrećnija bića

Onima koji traže destinaciju koja ne vrvi od turista, s prelepom prirodom, mnogo neodoljivih životinjica i mnogo sunca, australijsko ostrvo Rotnes može delovati kao zanimljiva ideja. Bliže je nego ikad zahvaljujući novim letovima australijske avio-kompanije Kantas koji spajaju Pert i londonski Hitrou.

Vesti četvrtak 22.03. 13:25 Komentara: 7

Ovo je ubedljivo najpopularnija tura na Trip advajzoru

Izbor destinacije na koju ćete otputovati na odmor nekada može da bude zaista težak. Ljudi su često u stanju da preispituju svoje odluke o izboru mesta za putovanje ili odgovarajućeg smeštaja, a pogotovo lokacija koje žele da obiđu i vide za predviđeno vreme boravka.

Vesti četvrtak 22.03. 08:30 Komentara: 4
strana 1 od 1027 idi na stranu