Kineski Robinzon: Kajakom oko kineske obale

Čovek iz Zuaia u kineskoj provinciji Guangdongu započeće putovanje uz kinesku obalu 15. maja, u kajaku bez pratnje, prenosi Sputnjik.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Avanturista Li Huacan trenutno živi u Šangaju. On je izabran kao jedan od deset najvećih svetskih istraživača u izboru „Nacionalne geografije“ za prošlu godinu nakon što je završio prvu izvornu solo-ekspediciju niz Žutu reku. Li je sam preveslao 7.000 kilometara okeana u poslednjoj deceniji i 15.000 kilometara na rekama. Sad je ponovo spreman da uđe u vodu.

Kina ima četvrtu na svetu dugu morsku obalu, ukupno oko 18.000 kilometara, koja se pruža duž osam priobalnih provincija. Li kreće na putovanje iz Fangčenganga, Guandži Zuang autonomne regije na jugozapadu, a putovanje će završiti u Dandongu, u provinciji Liaoningu na severoistoku. Procenjena dužina putovanja je između 6.000 i 7.000 kilometara.

Li poseduje prilagođeni kajak napravljen od kevlar vlakana, širine 56 i dužine 540 centimetara. Osim armiranog tela plovila, instaliran je i panel na solarno punjenje. Balans čamca u potpunosti će kontrolisati Li.

Klimatski uslovi morske struje su glavni razlozi za zakazivanje putovanja za 15. maj, mada se tog dana obeležava i Međunarodni dan porodice, što je pogodno, s obzirom da će i Lijeva supruga krenuti na putovanje kopnom dok on bude veslao uz obalu.

U poređenju sa njegovom solo ekspedicijom niz Žutu reku, čiji je cilj bio da podigne društvenu svest o zagađenju, njegova sledeća avantura biće isključivo porodična. Nada se da će avantura pokazati svetu da ljubav podrazumeva zajedništvo, bez obzira na to šta će mu plovidba doneti.

Vesti

Objavljena lista najbezbednijih avio-kompanija

Putovanje nebom nikada nije bilo bezbednije, pa je 2017. bila godina s najmanje avionskih nesreća. Povećanje bezbednosti postalo je jedan od prioriteta vazdušnog saobraćaja, a za to su svakako zaslužne i avio-kompanije iz ovog teksta.

Vesti četvrtak 18.01. 08:25 Komentara: 10

Luksuzni zatvor ponovo postaje hotel

Luksuzni hotel u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, koji je služio kao zatvor u vladinoj protivkorupcijskoj kampanji, ponovo će biti otvoren sledećeg meseca, objavio je hotel na svojim stranicama.

Vesti sreda 17.01. 08:25 Komentara: 3
strana 1 od 1008 idi na stranu