Izvor: Lonely Planet

Najveći radioteleskop na svetu nalazi se u provinciji Guidžo u Kini, a turisti odnedavno prvi put imaju priliku da ga posete.

Izgradnja teleskopa namenjenog registrovanju radiotalasa iz svemira, započela je u martu 2011. godine, a završena u septembru 2016.

Njegov prečnik iznosi čak pola kilometra, a pun naziv teleskopa je “Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope”, ili skraćeno FAST.

FAST će moći da registruje rasprostranjenost vodonika čak i u najudaljenijim galaksijama, moći će da uhvati dosad nepoznate pulsare, što bi u tom slučaju dalo snažan vetar u leđa israživanju gravitacionih talasa.

Koliko god bi tako nešto bilo jedno od najvećih naučnih otkrića, medije najviše fascinira mogućnost registrovanja prisustva vanzemaljaca, odnosno napredak u programima METI, CETI i SETI, odnosno programima za komunikaciju sa stranim inteligencijama.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.