Izvor: B92

Svoje proizvode izlagaće 17 proizvođača, a njih 12 dalo je svoje specijalitete na ocenjivanje kvaliteta koje će uraditi "Jugoinspekt" iz Beograda

"Iz godine u godinu je Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu sve bolji, sudeći prema kvalitetu proizvoda koji se nude, zainteresovanosti proizvođača za učešće na Sajmu, kao i sve većem broju posetilaca iz svih krajeva Srbije, pa i šire", rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

On kaže da je opština Čajetina uložila značajna sredstva za izgradnju balon sale koja će, pred održavanja Pršutijade, imati i druge namene.

Kada budu rešeni pravno-imovinski odnosi, kaže Stamatović, biće sagrađen zidani objekat koji će zadovoljiti sve potrebe.

"Na taj način Mačkat će dobiti novi izgled, a proizvođači suvomesnatih proizvoda će shvatiti da moraju ozbiljnije da rade na udruživanju kako bi njihovi proizvodi postali brend ovog kraja, a krajnji cilj bi bio izlazak na rusko tržište", poručio je Stamatović.

Iz Turističke organizacije Zlatibor očekuju, prema najavama, veliki broj posetilaca na ovoj manifestaciji, jer će popunjenost kapaciteta u tom periodu biti oko 70 odsto.

Pored uživanja u degustaciji suvomesnatih proizvoda, očekuje se i bogat kulturno-umetnički program, a posetioci će moći da pogledaju izložbu proizvoda starih zanatlija, koji će biti postavljeni u prostorijama Osnovne škole "Milivoje Borović".

Miloš Radovanović iz Šljivovice rekao je u ime proizvođača suvomesnatih proizvoda, da je mačkatski sajam skup najvećih domaćina, a domaćinska će biti i izložba i degustacija njihovih proizvoda.

Planirano je bilo da 17. Sajam bude međunarodnog karaktera, ali su zbog nepovoljnih vremenskih uslova najavljenih za vikend, gosti iz Italije, Hrvatske i Slovenije svoj dolazak odložili.

Do sledećeg susreta naših i njihovih proizvođača suvomesnatih proizvoda doći će na proleće, na nekom novom sajmu, u zajedničkom nastojanju da se neguje tradicija, razmenjuju iskustava i poboljšava kvalitet.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić, pozvao je turiste da posete pršutijadu u Mačkatu i najavio dešavanja na Kraljevom trgu i u Jablanici za doček srpske Nove godine.

Sajam suhomesnatih proizvoda u Mačaku biće održan pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor i KSC Čajetina, kao i uz pomoć samih proizvođača.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.