Izvor: Daily Mail

Jedno od sedam svetskih čuda, Kolos sa Rodosa, uskoro bi mogao da bude ponovo sagrađen, piše “Dejli mejl”.

Ideja o rekonstrukciji čuvene statue javila se još oko 2000. godine, ali nedavno je tim naučnika iz Grčke, Španije, Italije i Velike Britanije sastavio detaljne predloge za sprovođenje plana u delo.

Tim uključuje i brojne arhitekte, građevinske inženjere, ekonomiste i arheologe koji žele da pomoću savremenih materijala ožive antičku statuu u njenoj punoj veličini i grandioznosti.

U statui trebalo bi da se nađe i muzej u koji će biti smešten veliki broj eksponata za koje trenutno nema mesta u ostalim muzejima Grčke. Planira se i izgradnja biblioteke i kulturnog centra, a ceo kompleks energijom bi trebalo da snabdevaju solarni paneli.

Originalna statua bila je posvećena grčkom bogu Sunca, Heliosu. Završena je 282. godine pre nove ere, a nalazila se na ulazu u rodosku luku. Iako je bila visoka 33 metra, nova struktura dosezaće 150 metara visine.

Od preostalih šest svetskih čuda – svetionika u Aleksandriji, visećih vrtova Vavilona, mauzoleja u Halikarnasu, statue Zevsa, Artemidinog hrama u Efesu i velikih piramida u Gizi, jedino piramide i danas postoje.

Foto: Bruce Harlick / Flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.