Izvor: B92

Impozantni staroplaninski biser prirode - Kaluđerski vodopad, biće ubuduće dostupniji zaljubljenicima u netaknutu prirodu, jer su planinari iz Planinarskog kluba "Vidlič" iz Pirota detaljno obeležili put do vodopada koji se nalazi na šest kilometara od najudaljenijeg staroplaninskog sela Topli Do, a ispod najvišeg vrha Stare planine Midžora.

Kako je Tanjugu rekao licencirani planinarski vodič Robert Ilić, reč je o biseru prirode za koga retko ko da je do skora znao i da postoji.

"Vodopad se nalazi ispod samog vrha Midžor u predelu nestvarne lepote, visok je najmanje 200 metara i prizor je zaista neponovljiv i neopisiv. Osim Kaluđerskog vodopada, u tom delu Stare planine nalazi se još najmanje deset manjih vodopada", priča Ilić.

On je dodao da im je u obeležavanju trase do tog vodopada pomogla Turistička organizacija Pirot, a direktor te organizacije Bratislav Zlatkov rekao je Tanjugu da će vodopad biti uvršten u turističku ponudu pirotskog kraja.

"Osim Čunguljskog, Piljskog, Tupavice i drugih vodopada planiramo i da Kaluđerski vodopad uvrstimo u turističku ponudu. Put do njega je u pojedinim deonicama loš i neprustupačan, pa čak i opasan zbog čega ćemo sa planinarima raditi na tome da opasne deonice budu uređene tako da vodopad bude dostupan što većem broju ljudi", kaže Zlatkov.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.