Izvor: Izvor: Brankica Rudan, dopisnica agencije Beta

Autor: {"id":245794,"id_news":869445,"name":"","surname":"Izvor: Brankica Rudan, dopisnica agencije Beta"}

Veliki broj turista i građana prate danas u Sarajevu programe obeležavanja 100. godišnjice od atentata na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda.

Na ulicama u užem centru grada mogu se čuti brojni strani jezici.

Ispred sarajevske katedrale postavljena je izložba Atentat u Sarajevu Arhiva Federacije BiH. Veliki broj ljudi posmatra fotografije iz ove postavke koje bez političkih konotacija prikazuju poslednje putovanje Franca Ferdinanda do Sarajeva.

Foto: Beta/AP/Amel Emriæ

Veliku pažnju izazvala je postavka ispred Muzeja Sarajeva koji se do 1992. godine zvao Muzej mlade Bosne - tamo je postavljena replika automobila u kojem se vozio Ferdinand sa suprugom Sofijom.

Građani i turisti se slikaju sa mladićem koji je obučen u uniformu Franca Ferdinanda.

Foto: Beta/AP/Amel Emriæ

Odmah pored replike automobila postavljene su fotografije Ferdinanda i Sofije. Ispod njih su venci koje su strane organizacije položile danas.

Uz sve to stoji i ploča sa natpisom da je sa tog mesta Gavrilo Princip pucao na austrijskog prestolonaslednika.Ispod te ploče su neki građani palili sveće.

Foto: Beta/AP/Amel Emriæ

Pored muzeja Sarajeva vrše se poslednje pripreme za umetnički performans režisera Harisa Pašovića na Latinskoj ćupriji u kojem će večeras učestvovati 280 umetnika iz devet zemalja.

Latinska ćuprija se do 1992. godine zvala Principov most.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.