Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Autor: {"id":236247,"id_news":843875,"name":"","surname":"Izvor: B92, Tanjug"}

Subotička sinagoga uvrštena je među sedam najugroženijih znamenitosti u Evropi, saopštila je 4. maja vodeća evropska organizacija za očuvanje nasleđa "Evropa nostra".

Kako je objavljeno na godišnjem kongresu te organizacije u Beču, među sedam najugroženih zdanja su još: Burla teatar u Antverpenu (Belgija), četvrti Dolčo i Apozari u Kastoriji (Grčka), citadela u Alesandriji (Italija), zvona nacionalne palate Mafra (Portugal), drvene crkve na jugu Transilvanije i severu Oltenije (Rumunija), kao i zgrade u nizu u Černjakovsku u Rusiji.

Ova zdanja, kako je rečeno na kongresu "Evropa nostra" i Instituta evropske investicione banke (EIB), ozbiljno su ugrožena, neka zbog nedostatka resursa ili ekspertize, a druga zbog nemara ili neadekvatnog planiranja.

Subotièka sinagoga (www.europanostra.org)

Zbog toga je, kako je istaknuto, potrebno hitno delovanje. Takozvane spasilačke misije će, kako je najavljeno na bečkom skupu, biti organizovane tokom i nakon leta, a akcioni planovi biće predloženi do kraja ove godine.

"Ova lista je ključni instrument za podizanje svesti o ugroženom nasleđu u Evropi. Zajedno sa ovih sedam spomenika i lokaliteta, postoji bezbroj blaga u opasnosti širom kontinenta. Ova lista je, pre svega poziv na akciju. Javni i privatni akteri, na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou se pozivaju da udruže snage u cilju očuvanja spomenika i lokaliteta koji govore o zajedničkoj prošlosti i koji ne bi trebalo da budu izgubljeni za buduće generacije", istakao je izvršni predsednik "Evropa nostra" Deni de Kergorlej.

Subotièka sinagoga (www.europanostra.org)

Specijalisti za očuvanje nasleđa "Evrope nostra" i finansijski eksperti iz Instituta EIB će posetiti svih sedam zdanja, posle leta. Multidisciplinarni timovi će dati doprinos za razvoj rešenja, u tesnoj saradnji sa nacionalnim i lokalnim telima.

"Eksperti, posebno iz EIB će napraviti analizu i dati savete, kao i pomoći u izradi akcionog plana za svaki od sedam zdanja. Naši zaključci će biti predstavljeni krajem godine", rekao je Gi Kloz, dekan Instituta EIB.

Sedam najugroženijih zdanja za ovu godinu odbrao je odbor "Evropa nostra" iz konkurencije 11 zdanja koja su ušla u užu konkurenciju, a koja su predložili međunarodni savetnički paneli, istoričari, arheolozi, arhitekte, konzervatori i finansijske institucije.

Burla teatar u Antverpenu (www.europanostra.org)

.

Burla teatar u Antverpenu (www.europanostra.org)

.

Tradicionalna kuæa u naselju Dolèo (www.europanostra.org)

.

Tradicionalna kuæa u Apozariju (www.europanostra.org)

.

Citadela u Alesandriji (www.europanostra.org)

.

Zvona nacionalne palate Mafra (www.europanostra.org)

.

Drvene crkve na jugu Transilvanije (www.europanostra.org)

.

Zgrade u nizu u Èernjakovsku (www.europanostra.org)

.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.