Izvor: B92

Sajam šljiva u Osečini - jedna od najznačajnijih manifestacija u regionu koja promoviše "kraljicu voća" - biće održana od 30. avgusta do 1. septembra.

Više od 120 izlagača iz zemalja regiona - Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstaviće se na sajmu čiji je cilj promocija i afirmacija šljive i proizvoda od ovog voća kao prepoznatljivog srpskog proizvoda po evropskim standardima.

Sajam šljiva u Osečini je plasirao svoja četiri proizvoda: pekmez od šljiva, šljivin kolač, karaban (mešavina suvih šljiva, oraha i meda) i šljivovicu.

Svi ti proizvodi, kako se navodi u saopštenju organizatora, napravljeni su po tradicionalnoj recepturi, potpuno su prirodni, bez konzervansa, sa neponovljivom aromom.

Tokom Sajma biće održana stručna predavanja, a neke od tema su "Lokalne uprave i finansiranje poljoprivrede", "Domaće i novostvorene sorte šljiva", "Savremena tehnologija gajenja šljive".

Prateći program je - dečiji program. I ove godine će biti organizovana izložba umetničkih predmeta koje su napravila deca, kao i dečiji maskenbal koji je prošle godine podigao lestvicu u kreativnosti.

Organizatori te privredno-turističke i kulturno-zabavne manifestacije su Opština Osečina, uz podršku Vlade Srbije i u saradnji sa Turističkom organizacijom "Podgorina", koja je najpoznatija po uzgajanju, preradi i trgovini šljiva i proizvoda od šljive i koja ima više od milion stabala šljive, veliki broj sušara i pogona za dopremu šljive.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.