Izvor: Izvor: B92

Autor: {"id":186210,"id_news":727607,"name":"","surname":"Izvor: B92"}

Po dvadesetiti put ove godine će biti organizovana Drinska regata, a tradicionalni spust raznim plovilima stanovnici Bajine Bašte su zakazali za 20. jul.

Među posebnim atrakcijama u spustu niz Drinu je i brvnara na steni, koja je pre dve godine postala i svetski poznata atrakcija zahvaljujući Nacionalnoj geografiji.

Do nje je jedino moguće prići čamcem, a vlasnici brvnare često i sami prevezu znatiželjne turiste, koje iznenadi i činjenica da ova atrakcija nije uopšte komercijalizovana.

Varljivog leta 1968. godine, grupa mladića iz Bajine Bašte odlučila je da na steni, koja se nalazi tačno na sredini Drine izgradi brvnaru, kaže jedan od aktera gradnje Miloš Savić.

"Bilo je tu nas u početku desetak. Mnogi su vremenom, prosto prestali da dolaze. Na kraju smo ostali nas trojica, na čelu sa Milijom Mandićem, koji je stvarno najzaslužniji za opstanak kućice, jer je ovu kućicu inače šest puta nosila Drina", kaže Miloš Savić.

Čedrteset pet godina kasnije, uprkos ćudljivoj Drini, na steni čvrsto stoji drvena kućica, u kojoj njeni graditelji često i prenoće. Ipak, za taj užitak trebalo je uložiti poseban trud i voditi računa o bezbednosti tokom njene gradnje. A da nabujala Drina ne odnese i sedmu brvnaru, morali su da osmisle i poseban patent.

"A to je, ova soba u zimskom periodu postaje tunel, tako što se ove dve stranice dižu na plafon i preko zime stoje na plafonu. Tako da je u tom periodu ovo otvorena prostorija i ako bi nadošla voda i postala toliko jaka, velika, ne bi imala mogućnosti da je odnese, jer bi ovo sve prolazilo kroz ovu kućicu", kaže Miloš.

Iako je reč o pravoj turističkoj atrakciji, koja je postala i zaštitni znak Bajine Bašte, vlasnici drvene kuće kažu da ih ugrožava obližnja šljunkara. Problem je ogromna količina mulja, koji se u mesecima nižeg vodostaja taloži oko stene. Pored ekološkog problema, Branko Stevanović, direktor Sportsko turističkog centra Bajina Bašta, kaže da za ovu turističku atrakciju nemaju sluha u Srbijavodama.

"Srbijavodw nam jednostavno ne dozvoljavaju na ovom prostoru bilo šta da radimo. Znači, to je jedan veliki problem. Mi smo čak imali jedan program uređenja ovog prostora. I to je u ovom trenutku neizvodivo. Obratili smo se nadležnom ministarstvu i Srbijavodama i očekujemo jedan pozitivan odgovor, kako bi se ovaj prostor, koji je sada prilično neuređen, na neki način upristojio, omogućilo se da turisti mogu prići", kaže Branko Stevanović - direktor Sportsko turističkog centra Bajina Bašta

I dok u Srbiji mnogi ne znaju da cene takve ideje, stranci znaju šta vredi. Tako je Nacionalna geografija prošle godine kuću na steni proglasila fotografijom meseca, a za nju su bili više zainteresovani strani nego domaći mediji.

A osim kineske državne televizije i Rojtersa, B92 je bila prva domaća medijska kuća, koja je posetila svetski poznatu kuću na steni.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.