Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Autor: {"id":178388,"id_news":711621,"name":"","surname":"Izvor: telegraph.co.uk"}

Ministar turizma Egipta je pre nekoliko dana saopštio da je njegova zemlja otvorena za turiste koji konzumiraju alkohol i nose bikinije, kao bi privukla najmanje za petinu više turista nego što je to bio slučaj prošle godine.

Turizam je jedan od glavnih stubova egipatske ekonimije a nakon revolucije u kojoj je sa vlasti zbačen Hosni Mubarak, ova privredna grana trpi ozbiljne posledice jer Egipat posećuje sve manje gostiju.

Hušam Zazu, ministar turizma, rekao je da je vlada postigla nekoliko značajnih unapređeneja u sektoru turizma, kao i da je sa radiklanm muslimanksim grupama koje se zalažu za zabranu alkohola i nošenja bikinija postignut sporazum da se zabrana ipak ne primenjuje.

"Bikini je dobrodaošao u Egipat, a alkohol se idalje služi u restoranima" rekao je Zazu prilikom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Imali smo razgovore sa radikalnim Salafi grupama i oni razumeju značaj turizma za Egipat, ali još uvek ima pojedinaca koji se zalažu za zabranu, međutim ti glasovi ne dolaze iz redova vođa", dodao je.

Vlada predsednika Mohameda Morsija nedavno je donela odluku da poveća porez i takse na alkohol, ali je te mere vrlo brzo povukla nakon kritika liberala i turističkog sektora.

Pre ustanka u kojem je Mubaraka zbačen sa vlasti turizam je Egiptu donosio skoro desetinu društvenog bruto proizvoda, u 2010. godini zemlju je posetilo blizu 15 miliona turista koji su u Egiptu ostavili skoro 13 milijardi dolara, ali se prihod narednih godine skoro prepolovio zbog manjeg broja gostiju.

Prema rečima ministra turizma u 2012. godini došlo je do delimičnog opravka u turističkom sektoru. Egipat je tada posetilo oko 11,5 miliona turista koji su generisali prihod od oko 10 milijardi dolara.

U prvom kvratalu ove godine Egipat je postilo oko 3 miliona turista, 14,6 procenata više nego u istom periodu prošle godine.

Egipatska dugoročna turistička strategija je da do 2022. godine privuče u zemlju 30 miliona turista i ostvari prihod od 25 milijardi dolara i ona se smatra jednim od najvažnijih državnih prioriteta.

Kako bi se pomoglo što bržem ostvarivanju ovog plana ministarstvo turizma je u glavnim turističkim mestima instaliralo kamere koje na veb sajtu uživo prikazuju ono što se u njima dešava.

"Želimo da ljudima pokažemo da su u Egiptu sigurni, a najbolji način za to je da ljudi u realnom vremenu mogu da vide šta se u letovalištima dešava. Sledeći korak je da ove prizore javno prikazujemo na velikim ekranima u gradovima u svetu, kao što su Pariz i Njujork", rekao je egipatski ministar turizma.

Foto: markuso / freedigitalphotos.net

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.