Izvor: Beta

Novi Pazar je jedna od devet destinacija u Srbiji koju je britanska mreža BBC preporučila kao "novo turističko otkriće i odličan provod za male pare".

Poseta gospođe Valeri Singlton, ugledne novinarke i dugogodišneg urednika u školskoj redakciji BBC, usledila je nakon poziva Turističke organizacije Srbije.

Boraveći u Novom Pazaru Singltonova je obišla istorijske spomenike grada, staru čaršiju, videla stare zanate i upoznala se načinom življenja građana na ovim prostorima. Ona je istakla Novi Pazar kao jednu od najprimamljivijih turističkih destinacija na ovom delu Balkana.

„Kada se nađete u gradu koji iza sebe ima 500 godina dugu Osmansku istoriju i više od 1000 godina dugu istoriju iz srednjeg veka i sve to imate na jednom mestu onda je nemoguće odoleti njegovoj lepoti i šarmu.

Sličan mini Istanbulu sa minaretima sa okolnih Lejlek, Arap i Altun Alem džamije koji sa ranim jutrom pozivaju na molitvu, pekarama koje svojim mirisima mame, izvanrednim baklavama i poslasticama sa roštilja i nasmejanim licima ljudi naprosto su pejsaž koji se ne može opisati ali se mora videti i doživeti. Tu su i znamenitosti iz srpske srednjovekovne istorije: Petrova crkva i manastir Sopoćani, svetinje od čije lepote zastaje dah“, napisala je Valeri Singlton.

Lumen roma/Wikimedia Commons

Poseta britanske novinarke samo je jedna u nizu poseta koje su realizovane u proteklom periodu. Novi Pazar su na poziv TO Novi Pazar ranije posetili i novinari uglednog kineskog časopisa „Orange life“, te novinari italijanske novinske agencije ANSA i više televizijskih ekipa iz Republike Turske.

Turistička organizacija Novog Pazara očekuje da će preporuka Novog Pazara kao jedne od bitnih destinacija u Srbiji povećati interesovanje, pre svega, stranih turista.

Kao turističke destinacije vredne posete u Srbiji BBC izdvaja i Kopaonik, Mokru Goru, Vrnjačku banju, Beograd, Đavolju varoš, Suboticu, Guču i Frušku Goru.

BBC u Srbiji: Ne loši momci nego dobri domaćini

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.