Izvor: B92

Sezona praznika polako se približava pa ne čudi što je poslednjih dana beležen sve veći broj turista koji posećuju SAD. Međutim, većina njih sada se nalazi u nezavidnoj situaciji, zbog opasnosti od uragana “Sendi”.

Poslednji oktobarski dani na istočnoj obali SAD ove godine neće proteći u znaku tradicionalne proslave Noći veštica, niti u znaku pretpraznične kupovine, jer se taj deo zemlje sprema da što bezbolnije dočeka razorni uragan “Sendi”.

Brojni turisti koji su ovih dana zarobljeni u “Velikoj jabuci”, susreću se sa nesvakidašnjim prizorima. Njujork, jedan od najživljih gradova sveta preko noći je postao “grad duhova”, prenosi britanski “Telegraf”.

Beta/AP

Više od 375 000 ljudi evakuisano je iz svojih domova dok je stotine ostalih hiljada stanovnika svoje utočište pronašlo među četiri zida. Puste duge ulice Menhetna i prazni uglovi Bronksa nešto su što se ne viđa svakog dana.

Kompanije “British Airways”, “Virgin” and “American Airlines” širom SAD otkazale su više od sedam i po hiljada letova, dok je samo sa aerodroma Hitrou otkazano 28 letova za Njujork, Vašington i Boston.

Beta/AP

“Bili smo vani, u kupovini, i hteli smo da posetimo neke rođake do kojih mozemo doći samo metroom. Međutim, on je neposredno pre toga bio zatvoren. “Zvali smo hotel ali nam je rečeno da su svi posetioci evakuisani. Uspele smo da se spakujemo na brzinu i sada čekamo da vidimo šta će da nam kažu”, kazačla je u razgovoru za “Sky News” Britanka Alana Pentlou koja je sa porodicom doputovala u Njujork.

Njena majka Lin dodaje da nikada ništa slično nije videla: “Do sada sam ovo videla samo na filmovima, nikada uživo. Na neki način je veoma uzbudljivo i spektakularno, moram da priznam. Ali čini mi se da je sve pod kontrolom za sada. Možda nećemo moći da se vratimo kući u četvrtak, kao što smo planirali, ali najvažnije je da sve prođe dobro.”

Beta/AP

Uprkos brojnim upozorenjima, mali broj avanturista odlučio je da uživa u zastrašujućim, ali veličanstvenim prizorima prirode.

Uragan je “zatvorio” gradski prevoz u Njujorku, koji obuhvata metro, nadzemnu železnicu i autobuse. Postepeno gašenje saobraćaja počelo je u nedelju veče dok će seo sistem biti ponovo u funkciji 12 sati od kada se oluja stiša.

Guverner države Njujork proglasio je vanredno stanje, dok je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg pozvao stanovnike i sve turiste da se dobro informišu i da ne podležu panici. Vanredno stanje proglašeno je i u Vašingtonu, Merilendu, Pensilvaniji, Virdžiniji, Nju Džersiju i Konektikatu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.