Izvor: B92

Komercijalni letovi balonima za panoramsko razgledanje okoline iz vazduha u Sloveniji će ponovo biti dozvoljeni do kraja ove nedelje, ali pod novim i strožim operativno-tehničkim uslovima, najavio je direktor Slovenačke agencije za civilno vazduhoplovstvo Žiga Kotnik.

Od pada balona 23. avgusta kod Ljubljane svi komercijalni letovi balonima su bili zabranjeni i oni će opet biti odobreni od kraja ove nedelje, naveo je Kotnik.

Baloni za panoramske letove u Sloveniji ubuduće će moći da prime najviše 20 putnika i neće smeti da polete bez preciznih i svežih podataka o meteorološkim prilikama.

Zahtev za nove licence predalo je, do sada, devet firmi koje imaju balone za komercijalno korišćenje.

Zapremnina balona za komercijalne letove novim je zahtevima limitirana na 10.500 kubnih metara i moći će da primi do 20 putnika, a piloti će morati redovno da prolaze testove i stručno se osposobe za tačno odredjen tip balona.

Prema novim zahtevima, za letove takvih balona biće potrebno da se pilot pre odluke o letu detaljno upozna s najsvežijim meteorološkim podacima i kratkoročnom prognozom vremena te imati unapred sastavljen alternativni plan leta u slučaju promene vremenskih prilika.

Stroži propisi i nova pravila licenciranja pilota za upravljanje balonima doneseni su posle teške nesreće 23. avgusta nedaleko Ljubljane kada se balon, u čijoj je korpi bilo 32 putnika, zapalio prilikom pokušaja spuštanja zbog približavanja oluje.

Usled vrtloženja vazduha u nižim vazdušnim slojevima, balon je prilikom drugog pokušaja spuštanja udario u drvo i zapalio se. Tada su četiri putnika izgorela, a kasnije su još dvojica podlegla povredama u bolnici zbog teških opekotina, fraktura i povreda unutrašnjih organa, javlja Hina.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.