Izvor: B92

Knjige novinara i pisca Zorana Nikolića, koje otkrivaju mnoge beogradske tajne, nedavno su dobile priznanje u vidu pečata Svetske turističke organizacije.

U lagumu ispod Kosančićevog venca starom nekoliko vekova, čiji je jedan deo pretvoren u vinariju sa drvenim klupama i stolovima na kojima je posluženo vino i grožđe, 10. septembra održana je promocija pet knjiga o Beogradu novinara i pisca Zorana Nikolića, u izdanju "Službenog glasnika" i "Lagune".

Nikolić i njegov kolega dr Vidoje Golubović izdali su pre deset godina knjigu ''Beograd ispod Beograda'' koja je nedavno doživela svoje deveto izdanje, a ovo delo je već zauzelo značajno mesto pred domaćom i inostranom publikom.

Kako je na promociji rekao Dejan Veselinov iz Turističke organizacije Beograda knjiga ''Beograd ispod Beograda'' dobila je pečat Svetske turističke organizacije, a uskoro će dobiti i svoje izdanje na engleskom jeziku.

Na početku promocije Nikolić i Veselinov su posetioce proveli kroz lagume ispod Kosančićevog venca i time im predstavili jedan stari Beograd o kome govori i knjiga ''Beograd ispod Beograda''.

Nikolić je rekao da je na mestu na koje je doveo posetioce u vreme kneza Miloša svaki ministar želeo na tom mestu da ima kuću i da su u to vreme drumovi bili nesigurni, a da se u ovim lagumima čuvala roba koja je dolazila sa pristaništa.

Peto izdanje knjige ''Masonski simboli u Beogradu'', koje prati rad i obeležja slobodnih zidara na području srpskog glavnog grada istražuje zanimljive detalje i neobičnosti nastanka njihovih zdanja u našoj prestonici.

Foto: Tanjug

''Tajne Novog Beograda'' i ''Tajne Novog Beograda 2 - Novo doba'' Nikolić je napisao sa novinarem Mirkom Radonjićem. Ta dva dela su bogata fotografijama i govore o nastanku grada preko reke. Nikolićev prvi roman ''Grad tajni'' objavljen je prošle godine, a peto izdanje se očekuje da izađe u narednim danima.

Urednik ''Službenog glasnika'' Petar Arbutina rekao je da su sve knjige neobične i da su mnogi prošlost zaboravili, a da je ona nosilac budućnosti.

Prema njegovim rečima Golubović i Nikolić su otkrili pišući i tragajući jedan put kojim su znani i neznani neimari prolazili, a o kojima mi ne znamo ništa - ni o njima ni o njihovoj duši.

''Oni su uspeli da duh i dušu grada rekonstruišu'', istakao je Arbutina, dodajući da sve knjige govore o jednoj tajni i da postoji sagovornik koji će o njoj govoriti o toj tajni.

Nikolić je posetiocima tokom promocije pokazvao fotografije starog Beograda nastale tokom traganja u vezi sa nasta i govorio im o tome kako je nekada izgledao Tašmajdan, koje sve bio sahranjen tamo, kako je nekada izgledala crkva svetog Marka, kada je nastao most kojim prolaze tramvaji koga mnogi nazivaju železničkim mostom...

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.