Izvor: Beta

Turistički poslenici u Crnoj Gori ove godine očekuju tri do pet odsto više turista nego lane, a posetiocima se osim provoda na primorju nudi i boravak u kontinentalnom delu zemlje.

Predstavnica za odnose sa medijma Turističke organizacije Crne Gore Jelena Popović je kazala novinarima da će u kontinentalnom delu zemlje turistima biti ponuđeni razni sportove i poseta etno sela u okolini Kolašina.

"Kada je reč o turistima iz regiona očekujemo posetu na nivou iz 2011. godine s tim što gosti iz Srbije čine oko 30 odsto posetilaca", kazala je Popović.

U Sutomoru se polupansion u hotelu može naći od 20 do 35 evra po osobi. Pansion je od 40 evra, dok se u Šušnju, nadomak Bara, sobe izdaju po ceni od osam evra po lezaju. U Baru je u hotelu sa četiri zvezdice, primera radi, polupansion od 80 do 120 evra, a polupansion u hotelu sa dve zvezdice od 30 evra.

Više turističkih radnika sa kojima su razgovarali novinari iz Srbije istakli su da su cene ostale na prošlogodišnjem nivou, a iz Turističke organizacije Crne Gore napominju da cena usluga i smeštaja zavisi od kategorizacije hotela.

Gostima iz Srbije preporučili su i novi put koji se proteže od Risna do Žabljaka i koji smanjuje put do mora i obratno. Ove godine neće se naplaćivati eko taksa koja je prethodnih godina bila na snazi za goste koji vozilima dolaze u Crnu Goru.

Gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu je kazao novinarima da je ove godine bilo dosta investicija u infrastrukturu u tom gradu što nije bio slučaj poslednjih 20 godina.

"U kapitalne investicije, koje uključuju i rad na mostu Milena, u razvoj opštinske infrastructure i u regionalnu deponiju uloženo više od 30 miliona evra", kazao je gradnačelnik Ulcinja.

Congu je kazao da u toj opštini ove godine očekuju 10 odsto više turista nego lane i da dominiraju gosti iz Makedonije i sa Kosova, ali ne treba zaboraviti i da solidan broj ljudi iz Srbije ima vikendice upravo u Ulcinju.

"Opština je usvojla 16 planskih dokumenata i oni se odnose na 1.100 hektara s planom da se u nekoliko hotela u prvoj fazi uloži 150 miliona evra, a kasnije još 100 miliona evra od čega će samo u hotel Galeb biti uloženo do 80 miliona", kazao je prvi čovek opštine Ulcinj. To su hoteli sa četiri do pet zvezdica, a neki od objekata bi trebalo da počnu da se grade u oktobru.

Plan je da se završe za dve do četiri godine kako bi Ulcinj samo u prvoj fazi mogao da ponudi 2.000 kreveta hotelskog smeštaja. Opština Ulcinj je planirala i poslovnu zonu na povrsisni od 30 hektara gde će se investitorima dodeliti placevi, a istovremeo će biti oslobođeni svih poreza i komunanih taksi u periodu od pet godina.

Dok se u Ulcinju nadaju da će povratiti strane goste zahvaljujući ulaganju u nove hotele, u Tivtu koji je dugo bio "ekološka mrlja" Crne Gore zbog remontnog zavoda, očekuju da će zahvaljujući probranim turistima koji dolaze s mora podići životni standard cele opštine i povećati prihode tog dela zemlje.

Reč je o projektu Porto Montenegro. To je naselje oko marine i matična luka za jahte osmišljeno zadovolji potrebe njihovih vlasnika, gostiju i posade, sa dodatnom infrastrukturom.

"Kompanija Adriatic Marinas je do sada u 'Porto Monetengro' investirala više od 100 milona evra, a inače raspolaže zemljištem na površini od 24 hektara", kazao je predstavnik za odnose sa medijima preduzeća Adriatic Marinas Danilo Kalezić.

Marina u Tivtu je otvorena u junu 2009. godine sa 85 vezova. Prvi rezidencijalni objekat je završen 2010. godine, a u njegovom prizemlju otvoreni su maloprodajni objekti restorani, knjižare, salon nameštaja i butike.

Kalezić je rekao da će u toku 2012. godine "Porto Montenegro" započeti izgradnju narednih 185 vezova, čime će se trenutni kapaciteti udvostručiti na 370, sa više od 50 vezova za jahte duže od 45 metara.

"Dodatni kapaciteti biće izgrađeni do zime 2013/14. Izgradnja luksuznog Regent Porto Montenegro hotela sa 80 hotelskih soba, apartmana i stanova biće okončana do leta 2014. godine" kazao je Kalezić.

Porto Montenegro koristi postojeću infrastrukturu nekadašnjeg jugoslovenskog mornaričko-remontnog zavoda, na čijoj lokaciji se gradi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.