Izvor: Tanjug

Sporazum o prvom lokalnom partnerstvu u Srbiji koji će predstavljati platformu za razvoj etno-turizma Priboja i okoline biće potpisan u tom gradu, najavilo je udruženje "Građanske inicijative".

Sporazum je osnov svih budućih aktivnosti za efikasnije iskorišćavanje prirodnih potencijala svih raspoloživih resursa u cilju razvoja i poboljšanja života svih stanovnika tog kraja.

Taj ugovor će po prvi put povezati lokalne vlasti, nevladine organizacije i preduzetnike oko jedne teme u Srbiji.

Čista i netaknuta priroda, lepote pribojskih sela i lekovitost Pribojske banje predstavljaju veliki potencijal za ekonomski razvoj ovog kraja, međutim ovi resursi se ne koriste u dovoljnoj meri a mogli bi da postanu zamajac socio-ekonomskog razvoja celog kraja, ističu predstavnici te inicijative.

"Potencijali etno-turizma se obilato koriste u EU iz koje i dolazi ovakav model saradnje zasnovan na lokalnom partnerstvu tri sektora. Ovaj model se dosta primenjuje u Sloveniji i do sada je dao odlične rezultate u jačanju socio-ekonomskog razvoja lokalnih zajednica", dodaje se u saopštenju.

Potpisivanje Sporazuma je rezultat projekta „Učešće javnosti kroz lokalna partnerstva" koji realizuje udruženje Građanske inicijative u partnerstvu sa Centrom nevladinih organizacija Slovenije (CNVOS) i Asocijacijom malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije (APPS).

Projekat finansira EU kroz Program podrške civilnom sektoru, a realizuje GOPA Consultants. Projekat „Učešće javnosti kroz lokalna partnerstva" uspešno se sprovodi u Užicu, Priboju, Leskovcu, Pirotu i Babušnici.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.