Izvor: B92

Ljubitelji sunca i mora i dalje su poželjni u Tunisu iako je islamistička vlada na čelu zemlje.

“Poštovaćemo običaje naših turista kada su u pitanju hrana, odeća i stil života, “ izjavio je premijer Hamadi Jebali na konferenciji povodom promocije turizma koja se održava na ostrvu Đerba, poznatom po peščanim plažama i luksuznim spa centrima. Da bi potvrdili svoju poruku, na ceremoniji otvaranja konferencije u nedelju uveče u ponudi je biovelikiizbor alkoholnih pića.

Jebalijeva umerena Islamistička partija Enanda je na čelu koalicije posle izbora koji su se održali nakon revolucije prošle godine, kada je svrgnut dugogodišnji lider Zine al-Abidin Ben Ali i započelo arapsko proleće. U Tunisu, koji ostvaruje 7% prihoda od turizma, su uvideli da je broj posetilaca pao za više od trećinu nakon revolucije.

“Nažalost, pojedinci su želeli da prikažu Tunis kao džunglu i strahovali od Enahde na čelu Vlade, ali to nema osnovu u realnosti, to su samo spekulacije, “ rekao je Jebali novinarima izvan konferencija za štampu.

Oko 5 miliona turista je posetilo Tunis prošle godine, dok je 2010 bilo 7 miliona turista. Mnogi su otkazali rezervacije prošle godine zbog nereda. Tunis je od tada relativno lako upolovio u demokratiju i turisti se vraćaju u odmarališta, međutim povremeni protesti i strah da će Enahda polako da skroji islamističko društvo, suporavali su oporavak, kao i finansijska kriza u Evropi.

Jebali je dodao da se broj rezervacija poboljšao 2012. Pa se u Tunisu nadaju da će povratiti turiste i ohrabtiti ih da posete i istorijske i kulturne atrakcije, kao i pustinju.

U nameri da otkloni strahove da će uvesti šerijat ili islamistički zakon, kako su zahtevali neki konzervativci, Jebali je rekao da u ustavu jasno stoji da će se štititi “građanska” priroda države.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.