Izvor: Tanjug

Na Hercegnovskoj rivijeri u svim vidovima smeštaja evidentirano je 21.658 gostiju, tri odsto više nego lani u isto vreme i najveći broj turista u ovom periodu u poslednje tri godine.

Zvanični podaci Turističke organizacije Herceg Novog govore da je dostignut rekord u ovoj, ali i u nekoliko prethodnih godina.

Povećanje broja gostiju evidentno je u svim vidovima smeštaja osim u auto-kampovima gde je zadržan prošlogodišnji nivo sa 832 gosta.

Od ukupnog broja gostiju najviše ih koristi privatni smeštaj u kome je evidentirano 14.738 gostiju, hotelske kapacitete koristi 3.962, a odmarališta 2.126 turista.

Gostiju iz Crne Gore je 2.576 dok je više od 19.082 iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, najviše iz Srbije, i iz drugih zemalja.

Brojno stanje gostiju obično ne prati zvaničnu statistiku i kalkuliše se sa još osam hiljada neprijavljenih gostiju. Da je gostiju mnogo više od zvanično prijavljenih pokazuju gužve na saobraćajnicama u gradu, na magistrali, na trajektnom prelazu Verige i na graničnim prelazima, ali zastoja i dužih čekanja nema.

Turistička organizacija Crne Gore i ove godine tiristima je stavila na raspolaganje besplatan telefon 1300 preko kog mogu uputiti svoje primedbe. U Herceg Novom, ove godine, najčešće primedbe odnose se na preglasnu muziku iz restorana i neoslobođene polovine zakupljenog kupališta za turiste koji ne žele da koriste plažni mobilijar, a što je zakonom regulisana obaveza.

Primedbe se brzo otklanjaju jer su inspeksijske službe stano dežurne i mobilne 24 sata dnevno.

Cene su na prošlogodišnjem nivou tako da se za krevet u privatnom smeštaju plaća od osam do 12 evra, u zavisnosti od kategorije koja određuje i cene apartmana.

Nije bilo povećanja cena ni u ugostiteljskim objektima, ali je vanpansionska potrošnja ,kako kažu ugostitelji, nešto slabija. I pored dvostruko većeg broja stanovnika tokom leta čistoća Herceg Novog i rivijere na zavidnom je nivou.

Problema sa vodom nema a gosti mogu uživati i u mnogobrojnim kulturnim manifestacijama koje se tokom čitavog leta održavaju u Herceg Novom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.