Izvor: B92

U ataru tri sela, Lađevaca, Obrve i Katrge, a na međi područja gradova Kraljeva i Čačka, nalaziće se budući aerodrom „Kraljevo“ ili kako ga već sada pojedinci krste – „Morava“. Reč je o postojećem vojnom aerodromu koji će, prema davnašnjoj ideji, biti prilagođen i za civilni vazdušni saobraćaj.

Izvor: Politika

Započeti su radovi na prilagođavanju vojnog aerodroma „Lađevci” kod Kraljeva za civilni vazdušni saobraćaj. – Krajem godine sletaće prvi putnički avioni

U ataru tri sela, Lađevaca, Obrve i Katrge, a na međi područja gradova Kraljeva i Čačka, nalaziće se budući aerodrom „Kraljevo“ ili kako ga već sada pojedinci krste – „Morava“. Reč je o postojećem vojnom aerodromu koji će, prema davnašnjoj ideji, biti prilagođen i za civilni vazdušni saobraćaj. Tamo se već tri meseca izvode građevinski radovi na izgradnji takozvanog energetskog bloka, odnosno prateći infrastrukturni objekti za energetiku, komunikaciju, vodovod, kanalizaciju... Na gradilištu zatičemo radnike beogradskih firmi „Projektomontaža“ i „Deneze“, a rukovodilac gradilišta Svetislav Trogrlić nam objašnjava da će taj posao biti okončan do početka aprila ove godine. On još dodaje da se, kao uspešne i konkurentske firme, spremaju i za učešće na tenderima za izgradnju aerodromskog terminala i zgrade kontrolnog tornja.

Ovi poslovi započeti su prema najavi sada već bivših ministara Mlađana Dinkića i Verice Kalanović prilikom njihove posete aerodromu u Lađevcima sredinom prošle godine. Oni su tada objasnili da će za rekonstrukciju aerodroma biti neophodno oko 22 miliona evra, a da će se taj posao finansirati iz republičkog budžeta, odnosno iz kasa Ministarstva odbrane, Ministarstva za nacionalni investicioni plan i AD Aerodrom Beograd. U više navrata takvo rešenje podržao je i Dragan Šutanovac, ministar odbrane u Vladi Srbije.

Pre nekoliko dana, uz objašnjenje o tekućim radovima, Velja Radosavljević, direktor Aerodroma u Beogradu, za „Politiku“ je objasnio da se uporedo sa izvođenjem sadašnjih radovima na pomoćnim objektima radi na projektovanju i pripremi tehničke dokumentacije za izgradnju terminalne zgrade za putnički saobraćaj, spojnih puteva, platforme za parkiranje aviona i rekonstrukciju rulne staze, a biće neophodna i nova zgrada Agencije za kontrolu letenja.

– Inače, svi dosadašnji poslovi obavljaju se prema predviđenoj dinamici. Takođe, u skladu sa nedavnim zaključcima Vlade, AD Aerodrom Beograd je izdvojio i stavio na raspolaganje Ministarstvu odbrane, kao nosiocu projekta, 200 miliona dinara. I, svi predstojeći poslovi ugovaraće se u skladu sa propisima o javnim nabavkama pa ako se ta procedura bude obavljala bez zastoja i obezbedio priliv potrebnih finansijskih sredstava, moguće je da tokom ove godine u Lađevce slete i prvi putnički avioni – kaže Radosavljević.

Međutim, kod predstavnika lokalne vlasti ima i određene rezervisanosti, naročito u pogledu blagovremenog priliva novca, jer, tvrde, suma od 22 miliona evra nije mala pogotovo u postojećoj krizi. No, razlog za više optimizma je i predlog stručnjaka Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu da se prilikom izrade tehničke dokumentacije omogući i takozvana fazna izgradnja pojedinih objekata kako bi se sa manje novca realizovala minimalna opremljenost ovog aerodroma kojom bi se, ipak, zadovoljili osnovni međunarodni standardi za civilni saobraćaj.

Bilo kako bilo, ovaj aerodrom na međi dve opštine priželjkuju mnogi jer bi bio od velike koristi posebno za turizam i poljoprivredu u regionu u kome živi oko milion stanovnika. Svojevremeno su vlasti sedam opština i četiri grada pokazale čak i interesovanje za učešće u finansiranju ovog projekta, jer neke je zanimalo skraćenje drumskog putovanje turista do Vrnjačke Banje, Kopaonika... a druge, naročito meštane sa područja Sandžaka, putovanje avionom do Turske i evropskih gradova, a voćare iz čačanskog kraja brži transport malina, šljiva, jabuka do Evrope i Rusije.

Miroljub Dugalić

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.