Izvor: B92

Praznik mimoze otvoren je juče u Herceg Novom. Međunarodnu izložbu cvijeća otvorila je glumica Varja Đukić, festival vina ministar poljoprivrede Tarzan Milošević, dok je koncertom Željka Bebeka i zvanično počela hercegnovska fešta.

Izvor: Pobjeda

Koncert Željka Bebeka na glavnom gradskom trgu, naslovljen „Oprosti mi što te volim“, izazvao je veliko interesovanje publike i novinarskih ekipa. Zvijezda nekadašnje jugoslovenske rok scene i više od dvije decenije solista koji gradi vlastitu karijeru, ne manje uspješnu od one koju je imao u legendarnom „Bijelom dugmetu“, pjevao je poznate hitove, ali i neke nove numere.

Na otvaranju cvjetnog praznika nastupile su i hercegnovske mažoretke, trombonjeri, gradska muzika i ansambl Stari kapetan, svojevrsni simboli ove manifestacije.

Centralna manifestacija „Fešta od mimoze, ribe i vina“ je u subotu ujutro na rivijeri (Kumbor, Baošići i Đenovići). Kao i ranijih godina, očekuje se da će okupiti više hiljada gostiju iz zemlje i regiona. U Mediteranskom zdravstvenom centru večeras je veliki Mimozin maskenbal. Goste će zabavljati bend ,,Slatka tajna“, a za najljepše i najveselije maske organizator je pripremio vrijedne nagrade.

Festival vina

Za pet godina postojanja, Međunarodni festival vina postao je jedna od najvećih i najznačajnijih manifestacija „Praznika mimoze“. U organizaciji firme ,,Tažeks“ iz Zelenike i ovog februara se održava u braseriji Mediteranskog zdravstvenog centra u Igalu. Na ovu vinsku smotru je stiglo 78 vinara i vinarija iz 10 država, a svoje proizvode, koji su direktno ili indirektno vezani za proizvodnju vina, predstavilo je još 15 kompanija.

- Za samo tri godine, uz finansijsku podršku Ministarstva i kompanije ,,Plantaže“ u Crnoj Gori je posađeno 250 hektara vinograda. Pored ,,Plantaža“ i ,,Neksana“ postoji još pet srednjih i 24 porodične vinarije. Sada na površini od 4.500 hektara proizvodimo 17 miliona litara vina, od čega izvozimo 5,7 miliona - rekao je na otvaranju Festivala vina ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević.

Razvoj poljoprivrede

- Herceg Novi ima velike šanse za razvoj svih grana poljoprivrede. Postoji veliko tržište za plasman sopstvenih proizvoda, a posebno je značajna odobrena izrada projekta za izgradnju ribarske luke u Njivicama, koja će imati nacionalni značaj - rekao je ministar poljoprivrede Tarzan Milošević nakon razgovora sa predsjednikom opštine Dejanom Mandićem i predstavnicima Udruženja poljoprivrednika iz Herceg Novog. On je najavio da će Vlada podržati projekat revitalizacije vinogradarstva, koji se radi sa Dubrovčanima, podsticaće se stočarstvo, živinarstvo, maslinarstvo, proizvodnja u plastenicima i ribarstvo. Izgradnja ribarske luke imaće višestruki značaj, kako zbog većeg izlova ribe, kvalitetnijeg plasmana, veće bezbjednosti hrane, tako i zbog smanjenja uvoza.

Predsjednik opštine Herceg Novi Dejan Mandić kazao je da u strategiji razvoja ove opštine poljoprivreda nikada nije imala prioritet, ali da se sa malim sredstvima, ipak, mogu napraviti veliki koraci.

Najljepši praznik

U Sportskom centru u Igalu, prvi put na ovom prostoru, otvorena je jedna od najljepših „Mimozinih“ svečanosti - međunarodna izložba cvijeća, koja je okupila 55 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Rusije.

- Ovo je najljepši praznik kojeg se sjećam od djetinjstva. Praznik koji prepoznajemo svuda, gdje god da smo, po kojem prepoznajemo Herceg Novi usred zime, u februaru mjesecu. Želim vam da uživate u blagodetima ove prirode koju imamo, volimo i čuvamo - kazala je na otvaranju glumica Varja Đukić.

Oganizatorka Jovanka Matković, koja je istakla da je, s obzirom na recesiju i probleme koje su izlagači iz Hrvatske i BiH imali sa carinom pa su otkazali dolazak, odziv solidan, a izloženi eksponati vrlo zanimljivi i šaroliki Na centralnom mjestu je eksponat poznatog kumborskog proizvođača cvijeća Petra Ivovića – barka sa jedrima okićena kamelijama i drugim mediteranskim rastinjem.

Dragica Ivanović

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.