Izvor: B92

Ovog leta konačno će biti uspostavljen avio-saobraćaj preko okeana. “Rajan” će dva puta nedeljno leteti za Čikago i Toronto

Izvor: Večernje novosti

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije izdao je dozvolu američkoj avio-kompaniji “Rajan internešnal ervejz”, koja će od 3. juna do 29. oktobra saobraćati na liniji Beograd - Čikago i Beograd - Toronto, saznaju “Novosti”. Tako će, konačno, posle 19 godina pauze ponovo biti uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Severne Amerike.

U Direktoratu kažu da je ova američka kompanija aplicirala za čarter-letove, a saobraćaće širokotrupnim avionom “boing 767”. Letilica “Rajana” praktično će dva puta nedeljno poletati iz naše vazdušne luke. Prema zahtevu Amerikanaca, redosled planiranih letova je Čikago - Beograd, Beograd - Toronto, Toronto - Beograd i Beograd - Čikago. Tehničko sletanje predviđeno je u Šenonu. Ova avio-kompanija iz Ilinoisa, osnovana je 1976. godine i u svojoj floti danas ima 10 aviona, uglavnom “boinga”.

Avio-saobraćaj ka američkom kontinentu obustavljen je 1992. godine. U dva navrata “Jat” je pokušavao da obnovi liniju (2004. i 2006. godine) ali bez uspeha, jer su američke vazduhoplovne vlasti Srbiju svrstale u kategoriju dva, a da bi naša avio-kompanija letela ka Americi neophodna je prva kategorija.

- Srbija je odavno ispunila sve uslove za prvu kategoriju, a krajem prošle godine donet je i novi Zakon o vazdušnom saobraćaju, tako da očekujemo da će u 2011. naša zemlja konačno imati kategoriju jedan američkih vazduhoplovnih vlasti - ističu u Direktoratu. - Kada dobijemo prvu kategoriju i kompanije iz Srbije moći će da lete ka SAD i Kanadi. Neophodno je samo da njihova kontrola dođe i ustanovi da su svi uslovi ispunjeni.

Prema procenama, prevoznik, koji će saobraćati između između Srbije sa jedne, i SAD i Kanade sa druge strane, godišnje bi mogao da preveze minimum 100.000 putnika.

“KROACIJA” LETI IZ BEOGRADA

SRPSKE vazduhoplovne vlasti izdale su hrvatskoj nacionalnoj avio-kompaniji dozvolu za letove na liniji Beograd - Dubrovnik. Tokom letnje sezone “Kroacija erlajns” saobraćaće iz naše vazdušne luke dva puta nedeljno, ponedeljkom i sredom. Takođe, dozvolu za letnju sezonu dobila je i italijanska avio-kompanija “Igls erlajns”, koja će dva puta nedeljno leteti na liniji Beograd – Forli.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.