Izvor: B92

Prve dve nedelje primene novog sistema taksi prevoza sa Aerodroma „Nikola Tesla” pokazale da se stare, loše navike žilavo odupiru tehnološkim inovacijama

Izvor: Politika

Posle dve nedelje od uvođenja reda u taksi prevoz od Aerodroma „Nikola Tesla”, nadležni u gradu zadovoljni su primenom novog zonskog sistema. Uprkos manjim problemima, novi sistem prevoza putnika za sada funkcioniše, uveravaju nadležni iz grada. Taksisti u zavisnosti od mesta prevoze putnike u jednu od pet zona od kojih je najjeftinija, ali i najtraženija do centra grada, za koju treba izdvojiti 1.500 dinara.

Novine koje je grad od prvog dana decembra uveo u taksi prevoz od vazdušne luke su info pult na dolaznom terminalu, gde putnici dobijaju vaučer na kome je zapisana destinacija i cena po kojoj će biti naplaćena vožnja. Sa ovim papirom, ovlašćeni službenik vodi mušteriju do prvog slobodnog taksiste.

U gradu su i predviđali da će taksisti koji poslednjih dvadesetak godina drže monopol na prevoz putnika sa aerodroma pokušati na razne načine da „miniraju” uvođenje reda, i ta očekivanja na žalost nisu izneverena. Najviše problema ima na parkingu ispred vazdušne luke, a jedan neplanirani događaj na samom početku funkcionisanja sistema im je umalo poslužio kao „adut” u borbi protiv tehnologije. Jedna sugrađanka je manevrišući svojim automobilom slučajno zakačila rampu povezanu sa centralnim kompjuterom, što je dovelo do otkazivanja elektronskih veza. Posle nekoliko sati, sistem je ponovo uspostavljen, a u korigovanoj varijanti, rampa je radila nezavisno od celine sistema. Taksisti naravno nisu bili upoznati sa ovom promenom, pa su narednih dana često „slučajno” udarali u rampu. Ali, ubrzo su uvideli da putnici na info pultu uredno dobijaju vaučere i da ih vozi prvi prijavljeni taksista, pa su shvatili da „čukanjem” rampe ne mogu da naude elektronskom sistemu.

Kad već nisu uspeli da „resetuju” kompjuter, neki taksisti su se vratili tradicionalnom metodu zaobilaženja reda, odnosno povlačenju za rukav potencijalnih mušterija. Tako je oko info pulta počela da se stvara nepotrebna i nepoželjna gužva. Nadležni u gradu planiraju da ovaj problem reše tako što će info pult, u dogovoru sa policijom, instalirati iza carinske kontrole, gde taksisti neće moći da mu priđu.

Kada su već ostali bez „lovišta” u aerodromskoj zgradi, pojedini taksisti s vremena na vreme blokiraju kolege na parkingu i ne daju im da siđu do stajališta i preuzmu vožnje. To je trenutno najveći problem sa kojim se suočavaju putnici, legalni taksisti i nadležni iz gradske uprave. Očekuje se da će u rasplitanju ovog čvora pomoći komunalna policija.

D. Spalović

-----------------------------------------------------------

Mala „bara”, a mnogo prevoznika

Zlatan Zlatković, vlasnik „Beogradskog taksija”, kaže da još ima otpora kod pojedinih taksista zbog uvođenja reda, ali da je primetno da se stvari kreću u dobrom pravcu.

– Bilo bi idealno kada bi taksi vozila u koloni čekala putnike, kao što je to slučaj na velikim svetskim aerodromima. Kod nas je broj putnika koji u grad stižu avionom neuporedivo manji, pa je utoliko veći pritisak „divljih” taksista koji su vožnju do grada naplaćivali i po 30, 40 evra – kaže Zlatković.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.