Izvor: B92

Evropski gradovi već su okićeni i novogodišnja atmosfera uveliko vlada ulicama. Duh Božića oseća se na svakom koraku, a serije festivala i vašara na ulicama i trgovima bude praznično raspoloženje.

Izvor: Večernje novosti

Predlog "Novosti": Božićne vašare u Pragu, Berlinu, Dablinu, Stokholmu, Kopenhagenu, Beču, Budimpešti, Moskvi, Lionu vredi posetiti.

EVROPSKI gradovi već su okićeni i novogodišnja atmosfera uveliko vlada ulicama. Duh Božića oseća se na svakom koraku, a serije festivala i vašara na ulicama i trgovima bude praznično raspoloženje. Najpopularniji godišnji praznik bogato se proslavlja u evropskim zemljama, a predlažemo nekoliko božićnih vašara na koje vredi otići, jer uskoro počinju i rasprodaje:

PRAG, Češka

U glavnom gradu Češke održavaju se dva velika događaja: Božićni vašar na trgu u Starom gradu i na trgu Venceslav. Predveče, kada se ovde okupe građani posle posla i turisti koji su se zatekli u gradu mogu da piju kuvano vino, jedu ukusnu toplu hranu i kupe neki od suvenira i ručno rađenih novogodišnjih ukrasa. Božićni vašari počinju 5. decembra i traju do 25. decembra. Na dan svetog Nikole na trgu u Starom gradu dolazi i deda obučen u belo koji deci deli bombone i kolačiće!

BERLIN, Nemačka

Nemačka prestonica je posebno popularna uoči Božića, jer se u ovom gradu organuzuju desetine božićnih vašara. Tačnije, među 60 zvaničnih vašara, postoji i nekoliko lokalnih, ali najpopularniji su oni u dvorcu Šarlotenburg, u ulici Alte Potstademer i u Ku Damu. Na svim vašarima se toči kuvano vino i prodaju kolačići zvezdice sa ukusom cimeta. Na ovim vašarima se može kupiti bukvalno svašta, a otvoreni su još od 23. novembra i traju do 31. decembra.

DABLIN, Irska

Na Božićnom vašaru u Dablinu možete uživati u pravom tradicionalnom festivalu, jer se tada otvara 100 tezgi lokalnih zanatlika. Na tezgama se prodaje sezonska hrana, suveniri i ukrasi, a sve to je propraćeno muzikom. Vašar se otvara 12. i završava 23. decembra.

STOKHOLM, Švedska

Ubedljivo najbogatiji i najhladniji Božićni vašar u Evropi održava se u Švedskoj. Skansen Božićni vašar održava se za vikende 5. i 6, 12. i 13. i 19. i 20. decembra. Mogu da se kupe kobasice od jelena, hleb sa đumbirom i dečje igračke. Za to vreme postavljen je i muzej pod otvorenim nebom sa ringišpilom i sankama kako bi se upotpunila atmosfera.

KOPENHAGEN, Danska

Pored ukusne zimske hrane, ručnih radova i novogodišnjih poklona, Božićni vašar koji se održava u baštama Tivoli je jedan od najpoznatijih u Evropi, jer se održava već 150 godina! Posebnu draž vašaru daju ringišpili i bogato, šljašteće osvetljenje. Vašar je otvoren 20. novembra i traje do 30. decembra.

BEČ, Austrija

Već tradicionalna „Novogodišnja staza“ u Beču poslednjeg dana u godini prostire se uličicama. Starog dela grada, gde se postavljaju štandovi sa kuvanim vinom i kulinarskim specijalitetima. Duž čitave staze na više lokacija biće postavljeno nekoliko bina na kojima će se izvoditi: valceri, operete, rok i narodna muzika. Veliko zvono „Pumerin“ na katedrali Sv. Stefana označiće ponoć.

Ove godine će prvi put osim za božićne praznike ispred dvorca Šenbrun biti organizovan i novogodišnji vašar.

BUDIMPEŠTA, Mađarska

Božićni vašar u Budimpešti počeo je još 19. novembra na trgu Vorosmarti i traje do kraja katoličkog Božića. Posebnost ovog vašara, koji se održava već 12 godina, čini Deda Mraz koji se svakog vikenda pojavi da uveseli decu koja uživaju na lepo ukrašenom trgu. Na vašaru je postavljeno 100 drvenih tezgi i prošle godine je imao 600.000 posetilaca! Najveća prednost ovog vašara je muzika i vodiči koji govore strane jezike.

MOSKVA, Rusija

Zimski festival u moskovskom parku Ismailovo održava se čitav decembar i prve nedelje januara, odnosno do pravoslavnog Božića. Posetioci ovog festivala mogu da dožive jedinsvena iskustva, a najzanimljivije je pravljenje skulptura od leda i vožnja ruskom trojkom (sanke koje vuku konji). Ovaj festival neguje rusku i pravoslavnu tradiciju i po svemu je drugačiji od božićnih vašara u ostalim evropskim zemljama.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.