Izvor: B92

Poreklo otpada koji je stigao do hrvatske obale otkriveno je na osnovu nalepnica na albanskom jeziku pronađenih na ambalaži nekih proizvoda.

Izvor: DW

Albanska vlada je naredila istragu o otpadu koji je stigao do hrvatske obale. Čelnik albanskog ekološkog pokreta Lavdosh Feruni tvrdi da je razlog zagađenja nedostatak dobrog sistema upravljanja otpadom.

Poreklo otpada koji je stigao do hrvatske obale otkriveno je na osnovu nalepnica na albanskom jeziku pronađenih na ambalaži nekih proizvoda. Do skandala je došlo iz nekoliko razloga, kaže Ermal Dizdari, savetnik za odnose sa javnošću u albanskom Ministarstvu za ekologiju: ”Poznata nam je zabrinjavajuća pojava bacanja otpada na obalama reka, koje se ulivaju u more."

Zbog velikih količina smeće koje je ostavljeno na obalama reka dospelo je u more. Morske struje su ga potom odnele u pravcu Hrvatske, što je dovelo do ekološke katastrofe na hrvatskoj obali.

Počela istraga

Službenici albanskog Ministarstva za ekologiju počeli su da istražuju uzroke koji su doveli do toga. “Angažovali smo sve strukture za istraživanje kako bismo utvrdili razloge koje su doveli do toga da albanski otpad završi na hrvatskoj obali. Posebno nas zanima iz kojih delova Albanije je sve to poteklo. Očekujemo i punu saradnju hrvatskih vlasti, kako bi sve to što pre razjasnili", tvrdi Ermal Dizdari.

Aktivisti za zaštitu okoline se nadaju da će se poreklo ovoga skandala brzo otkriti. Oni se godinama neuspešno bore kako bi sprečili ovakve i slične pojave. Lavdosh Feruni, jedan od čelnika ekološkog pokreta Albanije, kaže:

"Zagađenje hrvatske obale dolazi u ovom slučaju od nakupljenog otpada na albanskoj obali, uglavnom niz reke Drin i Buna, koji su glavni nosioci zagađenja. Nažalost, mi nemamo neki sistem upravljanja otpadom kako bismo izbegli zagađenje albanske obale, posebno tokom zime kada je intenzitet padavina puno veći. Kombinacija tih padavina i vetrova koji dolaze sa južne strane obale dovela je do plutanja smeća ka hrvatskoj obali", kaže Feruni.

Sankcije za Albaniju?

Kombinacija padavina i vetrova može dovesti i do toga da smeće iz albanskog primorja zagadi i obale Italije, Grčke ili Crne Gore. Slučaj s Hrvatskom bi trebalo da alarmira albansku Vladu da hitno preduzme potrebne mere za sprečavanje ove pojave, smatraju aktivisti za zaštitu okoline: "Albanija mora da snositi posledice zbog zagađenja hrvatske obale kako na međunarodnom tako i na bilateralnom nivou", kaže Lavdosh Feruni.

Ovaj aktivista za zaštitu okoline tvrdi da je situacija u zemlji paradoksalna, s obzirom da je Albanija usvojila zakon o uvozu otpada iz evropskih zemalja, a nije u mogućnosti da upravlja ni svojim otpadom. Albanija nema pravni okvir niti potrebnu infrastrukturu za sprovođenje standarda EU.

Albanski ekološki pokret započeo i sa protestima: "Uvoz otpada je vrlo rizičan poduhvat koji može imati nesagledive posledice za Albaniju. Šta više, loše upravljanje otpadom iz Evrope u fazi recikliranja može dovesti do ozbiljnijih zagađenja i može pogoršati situaciju ", tvrdi Feruni.

Autori: A. Ruci, B. Cani

Odg. urednik: J. Leon

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.