Izvor: B92

Grčka vlada uvela radnu obavezu u nameri da uspostavi red i spase turističku sezonu. Po svemu sudeći, kriza sa isporukom goriva je pri kraju

Izvor: Večernje novosti

Premijer Grčke Jorgos Papandreu je izdao naredbu o “mobilizaciji” i uveo radnu obavezu za sve vlasnike kamiona i cisterni koji raspolažu dozvolama za javni transport. U slučaju da se i pored toga nastavi sa štrajkom, čelni ljudi lokalnih vlasti, uz pomoć snaga reda, mogu da izvrše zaplenu vozila i angažuju adekvatnu zamenu. Uredno snabdevanje tržišta hranom, lekovima, gorivom i ostalim životnim namirnicama, preti da ugrozi funkcionisanje službi od kojih zavisi zdravlje građana i mnogorojnih turista, a to se može odraziti na javni red, poruka je Vlade Grčke.

Prema informacijama i grčka vojska je spremna da priskoči u pomoć i stavi na raspolaganje vojne transportere, ukoliko situacija sa štrajkom eskalira.

U Atini i Solunu benzina i dalje nema, većina pumpi je zvanično zatvorena, ali ima nagoveštaja da bi već u petak moglo da dođe do isporuke određenom broju benzinskih stanica.

U celoj zemlji, a posebno na ostrvima, situacija sa snabdevanjem postaje dramatična, a proizvođači hrane, hotelijeri i ugostitelji trpe nenadoknadive štete.

Od Jovice Čekića, konzula Ambasade Srbije u Atini, saznali smo da se jedan broj naših građana javljao konzularnom odeljenju, više radi informacija, a manje zbog konkretne pomoći.

U Solunu je situacija drugačija. Trenutno u oblasti severne Makedonije, a najviše na Halkidikiju, boravi više od 150.000 građana Srbije. Svima koji su se javili Konzulatu u Solunu, prema rečima našeg generalnog konzula Milana Dimitrijevića, pružena je adekvatna pomoć. Zahvaljujući službenicima Konzulata, ostvareni su kontakti sa nekoliko benzinskih stanica na centralnim punktovima na Halkidikiju i obezbeđena je količina od 20 litara po vozilu. To je sasvim dovoljno benzina da se stigne do granice sa Makedonijom, gde se gorivo može nabaviti normalno.

Po svemu sudeći, kriza sa isporukom goriva je pri samom kraju, pa nema bojazni da će naši turisti koji se spremaju na put u Grčku imati problema.

* * * * * * * * * *

NAŠ KONZUL U SOLUNU MILAN DIMITRIJEVIĆ

NI BENZINA, NI PANIKE

TURISTIMA koji automobilima kreću za Grčku, pogođenu nestašicom goriva zbog štrajka prevoznika, savetuje se da napune rezervoare u Makedoniji.

Među srpski turistima u letovalištima na severu Grčke nema panike, a onima koji nisu imali goriva da se vrate kući kanistere je dostavio Konzulat Srbije u Solunu. Srpski konzul Milan Dimitrijević u razgovoru za "Novosti" kaže da srpski turisti nisu uznemireni, ali da svakodnevno zovu konzulat u Solunu, pre svega, da bi se informisali.

- U četvrtak je u šest gradova na prvom i drugom prstu stiglo gorivo, ali većina naših turista ne čeka red, pošto dobar deo ima dovoljno benzina dok se ne završi štrajk - kaže Dimitrijević.- Redove, očigledno, prave meštani. Neprestano sam u kontaktu sa lokalnim vlastima koje se izuzetno trude da našim turistima štrajk ne zagorča letovanje.

Najviše naših turista nalazi se na Halkidikiju, a svakodnevno stižu novi i vraćaju se kući oni kojima je završena smena.

- Svakog dana u ponekom gradu radi jedna pumpa i lokalni vodič me je unapred obaveštavao, pa sam, tokom obilaska, turistima kojima je trebalo malo goriva rekao gde da idu - kaže Aleksandar Milošević, vodič “Argusa”. - Svi vodiči su bili u telefonskom kontaktu sa onima koji su se vraćali kući i niko nas nije pozvao da kaže da je ostao na putu. Većina, ipak, zna da je gorivo skuplje nego u Makedoniji, pa već stignu “natankovani” do vrha. Takođe, malo ko tokom letovanja upali auto, a većina to uradi samo jednom kada idu u šoping u Solun.

Na severu su Grci, očigledno, bolje organizovani nego u okolini Atine. Svi međugradski autobusi poštuju red vožnje, a pošto i taksisti najnormalnije voze, kretanje turista je kao i kada nema štrajka. Najvisprenije su rentakar agencije, jer sada iznajmljuju automobile sa punim rezervoarom.

- Snabdevanje je normalno, svim tavernama se dostavlja hrana, u prodavnice redovno stiže roba - kaže Milošević. - U svim mestima, Polihrono, Pefkohori, Hanioti, ima dosta radnji i turisti lakim hodom stižu do prodavnica sa hranom i nemaju potrebe da idu autom. Čak se i izleti odvijaju po planu, jer lokalne agencije imaju benzina. Očekujemo da će se situacija smiriti najkasnije do subote. Jedina “srpska žrtva štrajka” zasada je moj kolega vodič čiji je motor ostao bez benzina pa smo išli po njega!

BROJ SRBA

TRENUTNO se u Grčkoj, prema nezvaničnim procenama, nalazi od 150.000 do 180.000 srpskih turista.

Naime, granicu Evzoni svakodnevno prelazi između 6.000 i 7.000 srpskih gostiju. Skoro 90 odsto svih turista zadrži se na severu Grčke, od Tasosa do Krfa.

MEŠETARI

PREMA nezvaničnim informacijama naših turista mnogi su pokušali da zarade na muci srpskih turista.

Naime, neki vodiči su pokušali da švercuju gorivo iz Makedonije i da ga turistima nude za sedam evra po litru. Zbog ovakvih, neproverenih informacija, Konzulat apeluje na naše turiste koji su ostali bez goriva da se jave ili kontaktiraju lokalnu policijsku stanicu.

TASOS

TURISTI na Tasosu su najugroženiji, jer im treba daleko više goriva do granice nego onima koji borave na Halkidikiju.

Ipak, vodič Vesna Todorović kaže da u dva grada, u pumpama u Rahoniju i ulazu u Limenariju, ima dovoljno goriva i da nema gužvi. Međugradski prevoz funkcioniše, prodavnice su snabdevene, a problema nije bilo, čak, ni sa trajektima. Dve brodske kompanije "Nek" i "Anet" nisu učestvovale ni u brodarskom štrajku!

- Ovde niko nije gladan, niti je ostao na putu, već razmišljaju samo o kupanju i izletima - kaže Todorović.- Mnogi ni ne štede gorivo, iako sam ih upozorila, jer su ubeđeni da će štrajk prestati već danas.

SUZAVAC NA KAMIONDŽIJE

ATINA - Grčka policija, u skladu sa ukazom vlade, ispalila je u četvrtak suzavac kako bi rasterala vozače kamiona cisterni. Ukaz o “mobilizaciji civila” obično je rezervisan za ratno vreme ili nacionalnu katastrofu. Vozači će morati da se vrate na posao ili će se suočiti sa hapšenjem i gubitkom dozvole. Incident se dogodio kada se oko 500 vozača u znak protesta okupilo ispred zgrade Ministarstva saobraćaja u Atini, ali je vrlo brzo okončan.

KONZULAT SRBIJE U SOLUNU

Telefoni: 2310-244-265, 244-266 i 244-267 (pozivni za Grčku 0030)
Adresa Konzulata: Komninon 4, Thessaloniki 54 624 Greece
ELEKTRONSKA ADRESA srbcons@otenet.gr

INFO

- Trajekt za Tasos po osobi 3 evra
- Karta za automobil 16
- Rentakar "hjundai" na dan 40
- Rentakar na više dana 30
- Karta autobus do Soluna 9,90 - GSP u Solunu 0,50 evra
- Taksi u Solunu 6 evra
- Bezolovni u Grčkoj 1,54
- Bezolovni na autopoutu 1,30

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.