Izvor: B92

Austrijanci smatraju da su najsigurnije ceste u Nizozemskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Švicarskoj

Izvor: Jutrarnji.hr

Sa 150 poginulih u prometu na milijun sudionika, Hrvatsku je Austrijski prometni klub (VCO) proglasio najopasnijom europskom zemljom kad je riječ o prometnim nesrećama. Nimalo lijepa referenca na početku turističke sezone.

Na drugo mjesto VCO je svrstao Poljsku sa 143, a na treće Bugarsku sa 139 poginulih na milijun stanovnika. Austrija je, sa 633 poginula u 2009. godini, u sredini, a najsigurnije su ceste u Nizozemskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Švicarskoj. HAK: Broj nesreća stagnira

Članak koji je o Hrvatskoj objavio list Croatian Times poziva se i na istraživanje Austrijske motozajednice (ARBO), prema kojem će čak 18 posto Austrijanaca koji ovog ljeta automobilom krenu na odmor ići u Hrvatsku te ih je pozvao na oprez. Samo u prva četiri mjeseca ove godine na hrvatskim su prometnicama, prema statistikama MUP-a, život izgubile 124 osobe, 726 ih je teško ozlijeđeno, a gotovo četiri tisuće lakše. google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);

Prema dostupnim podacima MUP-a, 2008. su na hrvatskim cestama smrtno stradala 64 strana državljana, 267 ih je teško, a 938 lakše ozlijeđeno. Poginulo je najviše Slovaka, a slijede državljani BiH, Srbije te Češke.

Po broju ozlijeđenih na cestama VCO je na prvo mjesto svrstao Sloveniju. Slijede Austrija, Belgija, Njemačka i Hrvatska. Najmanje ozlijeđenih je u Danskoj - 757 na milijun stanovnika. Alan Vojvodić, glasnogovornik Hrvatskog autokluba, kaže da proteklih godina broj nesreća u Hrvatskoj s poginulima ili teško ozlijeđenima stagnira. Ceste moraju biti sigurnije

- Mislim da se u tom izvješću više radi o upozorenju uoči turističke sezone. No, naše ceste moramo učinili još sigurnijima - kaže Vojvodić.

Oprez! Ovo su najopasnije prometnice

- Podravska magistrala - Najopasnijom hrvatskom prometnicom već 10 godina smatra se Podravska magistrala. Potvrdilo je to i istraživanje koje je HAK proveo u suradnji s europskim partnerima iz projekta EuroRAP. Ta je cesta ocijenjena s jednom ili dvije od maksimalnih pet zvjezdica. O obnovi se govori godinama, ali bez rezultata.

- Zagorska magistrala - Godinama se opasnom smatra i 50-ak kilometara duga cesta koja spaja Zagreb sa Zagorjem.

- Cesta Sućuraj - Jelsa - Hvarani cestu Sućuraj - Jelsa nazivaju “cestom strave i užasa”, a prema nekima to je i jedna od najopasnijih malih europskih prometnica.

- A1 - Jutarnji je uz pomoć sudskog vještaka za promet Franje Mihocija i HAK-a locirao neke od najopasnijih mjesta, tzv. crne točke, na hrvatskim autocestama. Na autocesti A1 (Zagreb - Bosiljevo - Split) locirali smo tri takva mjesta, i to na 70. kilometru (čvor Bosiljevo 2 - Ogulin), 109. kilometru (Ogulin - Brinje) te na 119. kilometru (Brinje - Žuta Lokva).

- A3 - Probleme smo uočili i na autocesti A3 od Bregane preko Zagreba i Slavonskog Broda do Lipovca.

- Posavska autocesta - Posavska autocesta najkritičnija je na 160. i 176. kilometru.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.