Izvor: B92

Put kojim se iz Srbije putuje ka moru - od Prijepolja preko Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina i Podgorice do Budve - u boljem je stanju nego ikada.

Izvor: Večernje novosti

Za više od pet meseci ove godine, u više od 2.500 saobraćajnih udesa na putevima u Crnoj Gori poginula je 31 osoba. Crni bilans uvećan je proteklog vikenda, kada je u dve nesreće u dolinama Tare i Morače, u razmaku od nekoliko sati i sedamdesetak kilometara, poginulo troje Užičana iz porodice Dimitrijević i četvorica rođaka iz Bijelog Polja.

Desilo se opet ono na šta u ovo doba godine upozoravaju stručnjaci za saobraćaj i turistički poslenici: početak turističke sezone po pravilu znači i crni danak na crnogorskim putevima.

Patrola „Novosti“ uverila se u ponedeljak da je put kojim se iz Srbije putuje ka moru - od Prijepolja preko Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina i Podgorice do Budve - u boljem stanju nego ikada. Na mnogim ranije kritičnim mestima, kao što su Krstac kod Mojkovca, Crkvine i Mioska između Kolašina i Podgorice, na usponima se saobraća u tri trake, asfalt je gotovo bez oštećenja, sanirani su mostovi, tuneli i vijadukti...

Ponegde se, recimo između Podgorice i manastira Morače i u ponedeljak radilo na popravci asfalta, mnoge deonice presvučene su novim slojem. U sasvim pristojnom stanju je i saobraćajna signalizacija.

Na celoj trasi ka moru „usko grlo“ je još jedino Podgorica jer se, dok traje izgradnja obilaznice, mora proći kroz centar grada.

I od glavnog grada ka Cetinju i dalje, Budvi, put je proširen na desetak mesta, na tri trake. Ka krajnjem jugu, od Podgorice ka Baru i Ulcinju, već četiri godine putuje se brzo i udobno kroz tunel Sozina.

Teško da se na celom ovom putu dugom oko 200 kilometara od crnogorske granice do Jadrana može proći više od pedesetak kilometara a da se ne naiđe na policijsku patrolu. Saobraćajci, kažu, turiste više upozoravaju nego kažnjavaju.

- Uglavnom voze prebrzo - kaže policajac nadomak manastira Morača. - Kada bi poštovali ograničenja bilo bi mnogo manje nesreća.

Iako je izgledalo, dakle, da se do mora može lakše i bezbednije stići nego lani, nesreće su učestale, naročito u kanjonu Lima, pa dolinom Tare i, najčešće, u zlokobnom klancu Platije nadomak Podgorice. Razlozi udesa su različiti, ali je jedno pravilo utvrđeno: većina turista iz Vojvodine, sa juga Srbije ili iz Beograda na put kreće uveče, pa na najopasniji deo puta, u kanjonu Morače stiže obično u zoru, kada su vozači pospani.

Nebrojeno puta nesrećama su kumovala i nepropisna preticanja u opasnim krivinama kakvih na ovom putu ima napretek. Ili, jezikom saobraćajne policije: 98 odsto uzročnika tragedija je „ljudski faktor“. Zato ostaje klasično upozorenje: mora se voditi računa o svakom saobraćajnom znaku i brzini, naročito ako pada kiša kao što je bilo u nedelju kada je na crnogorskim drumovima u trenu ugašeno sedam života.

KRITIČNE DEONICE

* NA samoj granici Srbije i Crne Gore nailazi se na prvu crnu tačku - Gostun. Tu je 2004. godine u udesu autobusa poginulo dvanaestoro dece iz bugarskog grada Svištov. Crna tačka je, dalje, cela dolina Lima do Bijelog Polja, pa Mijatovo kolo i Rogov krš u blizini Mojkovca.

* U PODBIŠĆU ka Kolašinu stradalo je ukupno 11 osoba.

* PREMA podacima, za nešto više od četiri decenije postojanja puta kroz kanjon Platije poginulo je oko 1.100 ljudi! Samo u Dromiri, gde je u nedelju stradala porodica Dimitrijević, bilo je više od 60 žrtava.

* NESREĆA sa teškim posledicama bilo je i ranije i ove godine i na primorju, gde su putevi takođe relativno sređeni, ali su ostale crne tačke između Ulcinja i Bara, na prevoju iznad Jaza kod Budve, u Radanovićima blizu Tivta...

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.