Izvor: B92

Uredbom vlade su nedavno propisani uslovi pod kojima se strancima može zabraniti da uđu u Srbiju. Ulazak se, pored ostalog, može uskratiti strancu koji - nema para.

Izvor: Večernje novosti

To se, naime, može desiti ako granična policija na osnovu podnetih isprava utvrdi da stranac nema sredstva za izdržavanje od 50 evra po danu boravka, ili mu na drugi način nije obezbeđeno izdržavanje za vreme boravka.

Dokazom o posedovanju dovoljno sredstava smatra se gotovina u odgovarajućem iznosu, izvod sa bankovnog računa, putnički čekovi, kreditne kartice kao i garantno pismo, osim ako stranac dolazi po pozivu stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnih organizacija, radi pružanja ekonomske, humanitarne i druge pomoći Srbiji.

Ulazak će biti onemogućen i strancu koji nema potvrdu o vakcinisanju ili drugi dokaz da nije oboleo, a dolazi sa područja zahvaćenog epidemijom zaraznih bolesti.

Ući u Srbiju neće moći ni lica koja se u odgovarajućim evidencijama vode kao međunarodni prestupnici, ili ako to zahtevaju razlozi zaštite javnog poretka ili bezbednosti Srbije i njenih građana.

Na osnovu podataka službi bezbednosti koji ukazuju da u pogledu lica koje treba da uđe u Srbiju postoje bezbednosne smetnje, tako da njegov boravak predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik, granična policija će ulazak odbiti strancu koji je član organizacije čiji su ciljevi zabranjeni Ustavom i zakonima Srbije, potvrđenim međunarodnim ugovorima ili opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

Ulazak će biti onemogućen i pripadniku organizacije ili licu koje je u kontaktu sa organizacijama iz drugih država, a u pogledu čijih aktivnosti postoji osnovana sumnja da je njihova prikrivena, protivzakonita subverzivna delatnost uperena protiv interesa Srbije.

Zabranu ulaska imaće i lica koja učestvuju ili su članovi paravojnih udruženja, kao i onima koji su učestvovali ili bili članovi tih udruženja.

Na osnovu podataka iz evidencija službi bezbednosti, granična policija će, u skladu sa potvrđenim međunarodnim ugovorima, odbiti ulazak u Srbiju strancu koji učestvuje u aktivnostima finansiranja, planiranja, pripremanja, podržavanja ili izvršavanja terorističkih akata uperenih protiv drugih država i njihovih građana ili je član terorističke organizacije.

Zabrana će se odnositi i na stranca koji učestvuje u aktivnostima finansiranja, planiranja, pripremanja, podržavanja ili izvršavanja dela organizovanog prekograničnog kriminala ili je pripadnik grupe ili mreže koja se bavi tim vidom kriminala.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.