Kuća na Drini i dalje oduševljava svet

Kuća na izolovanoj steni u reci Drini koja je postala svetska atrakcija, već 45 godina prkosi prirodi, a nakon časopisa "Nacionalna geografije" koja je joj je posvetila jedan broj, ovim "srpskim čudom" se bavio i "Dejli mejl".

Izvor: Daily mail
Podeli

Ova čudna kuća već više 45 godina stoji na steni u reci Drini, prošle godine je u jednom takmičenju "Nacionalne geografije" proglašena za fotografiju avgusta, ali i dalje izaziva veliku svetsku pažnju, pa joj je 9. marta engleski "Dejli mejl" posvetio tekst, čudeći se kako toliko godina odoleva divljoj prirodi.

U malo šaljivom tonu ističe se da "njeni stanari barem nemaju problema sa komšijama", a za engleske novinare je misterija kako kuća već decenijama uspešno balansira usred Drine na steni, napadana godinama rečnim strujama, poplavama, vetrovima i svime onime što je priroda sposobna da proizvede.

Zbog svega toga ova "usamljene kuća" u blizini Bajine Bašte je prvo postala regionalna, a zatim i svetska turistička atrakcija.

Na ideju da sagradi kuću je došlo nekoliko plivača 1968. godine kada im je bila potrebno neko mesto za odmor, pa su izabrali jednu stenu sa koje su skakali u vodu. Kako je vreme prolazilo javila se ideja da mesto sebi naprave udobnijim za boravak, te su na vrh stene stavljali rezne stvari koje su im omogućavale veći komfor, poput drveta i ostalog gređevinskog materijala.

Pošto se trebalo nekako zaštiti i od sunca, počeli su da prave i nešto što je ličilo na krov, a onda su rešili da improvizovanu kolibu pretvore u pravi jednosobni skoro fuknkcionalni dom izgrađen od solidnog materijala koji bi odolevao prirodnim nepogodama neko izvesno vereme, ali verovatno ni sami nisu mislili da će se kuća nakon skoro pola veka nalazaiti na istom mestu.

Problem je predstavljalo kako prevesti materijal na sred reke zbog jake vodene struje po kojoj je Drina poznata, ali su to rešil tako što su neophodne stvari za gradnju prevozili čamcima, a veće komade koji su bil preteški jednostavno puštali uzvodno na reci i dočekivali ih pored stene gde su ih vadili i gradili kuću.

Ova kuća, iako na vrlo neobičnom mestu, sasvim dobro se uklopila u prirodno okruženje koje se smatra jednom od retkih netaknutih oaza prirode u ovom delu sveta i zbog toga pobuđuje pažnju turista iz celoga sveta.

Vesti

Lonely Planet: Crna Gora je dokaz da veličina nije bitna

Poznati američki turistički izdavač "Lounli planet" napravio je kratak video-vodič za letovanje u susednoj Crnoj Gori. U njemu se turisti upućuju da, pri planiranju boravka, imaju u vidu da je Crna Gora mala zemlja, kojom se, sa jednog kraja na drugi, mogu prevesti za jedno popodne.

Vesti petak 16.02. 15:15 Komentara: 33
strana 1 od 1018 idi na stranu