Izvor: B92

Na škotskoj reci Tvid napravljen je prvi plastični most u Evropi dugačak nešto manje od 30 metara, koji se po nosivosti ne razlikuje od mostova izgrađenih od tradicionalnih materijala i preko njega mogu da prelaze teška teretna vozila.

Škotska firma "Vertech Limited", koja posluje pod motom "Zašto išta baciti", od 50 tona plastičnog otpada je napravila most, koji se takođe može reciklirati.

Reciklirana termoplastika, od koje je nedavno izrađen most, ne rđa i ne treba je bojiti, pa su troškovi održavanja mosta minimalni.

Most je nakon što su prefabrikovani delovi proizvedeni u fabrici montiran za samo četiri dana, što ga svrstava medu najbrže izgrađene mostove te dužine.

Sa mostom na reci Tvid su otvorene nove mogućnosti upotrebe plastičnog otpada u građevinskoj industriji, kažu stručnjaci.

Iz kompanije "Vertech" već su najavili mogućnost proizvodnje materijala koji bi zamenili panel-ploče, iviricu i laminate, koji će se prodavati na tržištu cele Evrope.

Ta vrsta arhitektura bi zaista mogla rešiti problem plastičnog otpada koji sve više guši svet.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.