Na Maju jezerce četvrti put

Plav - Četvrti tradicionalni uspon na najviši vrh Prokletija i Albanije, Maja jezerce, koji se nalazi na 2.694 metara nadmorske visine, održan je i ove godine.

Podeli

U pohodu na Maju učestvovalo je 67 planinara iz klubova iz Srbije, Crne Gore, BiH i sa Kosova, a do vrha je stiglo 30.

Vodič planinara Milan Lončar, član PD “Pobeda” iz Beograda, istakao je da je vrh savladan uprkos lošim vremenskim prilikama, jer je “visina sniježnog pokrivača ove godine bila najveća”.

„Tura je trajala 18 sati. Krenuli smo u dva sata poslije ponoći, a na vrh stigli oko dva popodne. Povratak je trajao oko šest časova. Vrijeme nam nije bilo naklonjeno, dva dana padao je snijeg koji je predstavljao opasnost od lavine. U blizini karaule snijeg je dostigao visinu od dva metra, dok ga na vrhu ima od četiri do pet metara”, ispričao je Lončar.

On je kazao da je pohod bio naporan, ali je dobrodošao planinarima koji se pripremaju za ekspediciju na Himalaje i Akonkagvu.

“Na sat-dva do vrha, na oko 2.400 metara, jedan planinar je, zbog umora, iscrpljenosti i promrzlina, morao da se vrati do karaule. U tome mu je pomoglo nekoliko planinara koji su se vratili sa njim, a posebno član gorske službe spasa“, kazao je Lončar.

Ipak, planinari kažu da nije bilo bordera ne bi ni stigli na vrh, jer su im puno pomogli prilikom uspona, tako što su im probijali put, dok su se Aleksandar Svorcan i Miroslav Baletić iz Novog Sada spustili borderima od vrha Maje do jezera.

„Bilo je fenomenalno. Snijeg je bio predubok i na strmijim djelovima bord nam je puno pomogao jer služi kao oslonac i lakše je prtiti. Samo dio kroz šumu smo pješačili 30 minuta i nastavili do karaule u Zastanu. Sa vrha može da se stigne za sat vremena. Oko 90 odsto staze može da se vozi. Nijesam bio na ljepšem mjestu. Liči na Durmitor, ali je surovije“, kazao je Svorcan iz BiH.

Početak planinarskih pohoda i aktivnosti počeo je u okviru projekta prekogranične saradnje „Balkanski park mira“, a nastavljen je projektom „Prokletije bez granica“, u organizaciji PSK „Hrid“ iz Plava, kao vid prekogranične saradnje koji je direktno vezan za planinarske pohode. U okviru projekta svake godine se organizuju planinarski pohodi na tri najveća vrha Prokletija u Albaniji, na Kosovu i Crnoj Gori.

Brišu granice

Predsjednik planinarko-sportskog kluba “Hrid” Enes Drešković kazao je da je za drugi vikend u julu predviđen planinarski pohod na najviši vrh na Kosovu, a u septembru na Kolatu u Crnoj Gori.

„Želimo da izbrišemo granice i trudićemo se da ovaj projekat bude začetnik međunarodnog projekta, da Prokletije postanu međunarodni nacionalni park. Želja nam je da promovišemo Prokletije kao novi nacionalni park u Crnoj Gori i destinaciju za sportski turizam, ali ne samo kroz planinarenje nego i kroz druge zimske sportove, kao što su skijanje, alpinizam, ali snoubord koji je od ove godine novina. S obzirom na ogromno interesovanje planinara sa prostora bivše Jugoslavije i cijele Evrope, projekat u narednom periodu zahtijeva organizaciju na većem nivou. Zato će nam biti potrebna pomoć lokalne samouprave, resornih ministarstava, posebno Ministarstva policije, kada je u pitanju prelazak granica“, kazao je Drešković.

Izvor: Vijesti.me

Vesti

Objavljena lista najbezbednijih avio-kompanija

Putovanje nebom nikada nije bilo bezbednije, pa je 2017. bila godina s najmanje avionskih nesreća. Povećanje bezbednosti postalo je jedan od prioriteta vazdušnog saobraćaja, a za to su svakako zaslužne i avio-kompanije iz ovog teksta.

Vesti četvrtak 18.01. 08:25 Komentara: 13

Luksuzni zatvor ponovo postaje hotel

Luksuzni hotel u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, koji je služio kao zatvor u vladinoj protivkorupcijskoj kampanji, ponovo će biti otvoren sledećeg meseca, objavio je hotel na svojim stranicama.

Vesti sreda 17.01. 08:25 Komentara: 3
strana 1 od 1008 idi na stranu