Izvor: B92

U opštini Svilajnac priznaju da je u selu Vojska postavljen tipski most, čija konstrukcija daleko nadmašuje potrebe premošćavanja rečice Trstena

Izvor: Politika

Nakon što je rešila imovinsko-pravne odnose sa nekoliko domaćinstava u selu Vojska i srušila kuću porodice Stević, opština Svilajnac nastavila je radove na mostu na reci Trsteni, koji je postavljen još avgusta 2008. Veličina mosta, međutim, umnogome prevazilazi realne potrebe. U opštini kažu da je to tipski most, koji je građen za mnogo veću reku, a ne Trstenu, koja je tek malo veći potok.

– Rešili smo da dozvolimo da nam se sruši kuća i uzme dva metra dvorišta kako bi se napravio pomoćni sokak, kojim bi komšije mogle vozilima da izlaze iz svojih dvorišta. Pored dogradnje srušene kvadrature, opština se obavezala da nam napravi novu ogradu i prilaznu rampu za dvorište – kaže Milan Stević za naš list.

Već godinu dana, koliko traju radovi, saobraćaj preko mosta nije moguć. Iako se nalazi na regionalnom putu Svilajnac–Jagodina, autobuske linije su ukinute, a meštani Vojske, čije su kuće pored samog mosta, nisu mogli da koriste poljoprivrednu mehanizaciju, jer je most, praktično, zakrčio prolaz.

– Odeljenje za urbanizam opštine Svilajnac za vreme prethodne vlasti izdalo je dozvolu za izgradnju mosta, ali se ispostavilo da ona nije važeća. Budući da se most nalazi na regionalnom putu, trebalo je da je izda Ministarstvo za prostorno planiranje. Mi smo usaglasili projekat i dobili validnu dozvolu. Takođe, prethodna opštinska vlast se obavezala da reši imovinsko-pravne odnose, ali to nije učinila. To smo uradili ovih dana – navodi za „Politiku“ zamenik predsednika opštine Svilajnac Predrag Milanović i dodaje da su rušenje kuće Stevića od 40 kvadrata i izgradnja druge iste kvadrature, kao i pomeranje njihove i ograde komšije, opštinu koštali 2,5 miliona dinara.

Od zamenika predsednika opštine još saznajemo da su odbornici na poslednjoj sednici Skupštine opštine zatražili da se otkrije ko je odgovoran za postavljanje mosta, pa je načelniku uprave naloženo da to utvrdi.

– U prilagođavanje mosta terenu JP „Putevi Srbije“ uložiće 12 miliona dinara, a „Biro-inženjering“ iz Jagodine, izvođač radova, most bi trebalo da završi do kraja narednog meseca – dodaje Milanović.

Predsednik Saveta MZ Vojska Dragiša Milivojević zadovoljan je time što će završetkom mosta ovo selo ponovo biti povezano sa Jagodinom i Svilajncem.

– Nedavno je stigao sanduk sa pokojnikom iz Nemačke. Kako nismo mogli da ga prevezemo preko mosta, na rukama smo ga preneli preko viseće ćuprije – kaže Milivojević.

Z. Gligorijević

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.