Izvor: B92

Ukoliko želite da potrošite malu količinu novca za putovanja, a želite i da uživate, dajemo vam neke praktične savete koje možete iskoristiti.

Ako počnete da primjenjujete savete koje daju oni koji su zaista proputovali pola sveta, moći ćete i vi da putujete sa manje para gotovo duplo više.

Grupna putovanja

Putovanje sa nekim može da smanji troškove puta ili smeštaja, ali putovanje sa celom grupom, uz to, može da smanji cene avionskih karata, ulazaka u muzeje i znamenitosti, a čak i restorani znaju da oforme niže cijene za veći broj ljudi.

Putujte van sezone

Onda kada nije sezona, u poželjnim destinacijama sve postane jeftinije, a i cene avionskih karata značajno padnu. Ukoliko je van sezone previše za vas, uvek možete da izaberete "ranu" ili "kasnu" sezonu, što za neke letnje destinacije može da znači i novembar. Uz nižu cenu, putovanje van sezone znači i neuporedivo manje gužve.

Proveravajte vrednost valuta

Ovo ima veliki uticaj na budžet putovanja. Pre nego što izaberete destinaciju, proverite koliki je odnos naše i valute zemlje u koju putujete. Loše ekonomsko stanje neke države može da bude vrlo povoljno za putnike koji pokušavaju da budu što ekonomičniji.

Izaberite manje posećena mesta

Nemojte da birate destinacije kroz koje godišnje prođe više miliona turista. Izaberite manje poznato mesto u blizini, i tu odsednite po znatno nižoj ceni. Popularnu destinaciju svakako ćete obići, jer su one uvek odllično povezane prevozom.

Hosteli

Hosteli su primetno jeftiniji od hotela, a smeštaj u mnogim slučajevima može da bude bolji. Među hostelima ima veoma luksuznih mesta, a soba može da bude i jednokrevetna, a ne pretrpana krevetima i ljudima što je često asocijacija na ovaj smeštaj. Osim što ćete potrošiti manje novca, u hostelu možete da "zaradite" mnogo iskutva, jer ste na mestu gde se nalaze svetski putnici koji verovatno imaju mnogo saveta za vas.

Torba za putovanja

Torbe za "profesionalne" putnike mogu da budu veoma skupe, ali se veoma isplati uložiti u njih. Nemaju čvrste ivice, pa možete da ih ponesete kao ručni prtljag u avion. Imaju i točkiće, pa će vam olakšati put prema smeštaju, a mogu da se jednostavno nose i kao ranac dok obilazite neko mesto. Ovo je jedna veoma dobra investicija za naredne godine putovanja.

Pomoć prijatelja

Razmislite da li poznajete nekoga iz mesta u koje putujute ili barem nekoga ko je tu nedavno bio. Ukoliko ne znate nikoga, upoznajte. Pre putovanja potražite na društvenim mrežama informacije. Zamolite da vam se javi onaj ko nešto zna. Uvek ima ljudi koji vole da pomognu. Trudite se da pronađete lokalce, jer oni najbolje znaju korisne savete, a možda dobijete i besplatnog vodiča.

Napravite plan

Kada vam je budžet ograničen ne znači da treba samo da šetate gradom i ne vidite ništa osim fasada. Važno je samo da napravite plan i da putem interneta rezervišete karte, to će biti jeftinije, a nekada je to i jedini način da se do karata dođe. Napišite šta sve želite da obiđete, pa proverite da li te znamenitosti imaju neke termine kada su besplatni ili možda grad nudi povoljnu kartu za ulazak u najvažnije znamenitosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.