Izvor: B92

Nekada čuvena pančevačka „Narodna bašta”, a poslednjih godina ruglo od parka, ponovo je jedna od najlepših zelenih gradskih oaza u Srbiji.

Kompletno preuređenje parka pomogli su EFG banka, italijanski grad Červija i pokrajina Ravena, a najveći deo od ukupno milion evra, koliko je uloženo, obezbeđen je iz gradskog budžeta.

Prema rečima Danila Bjelice, direktora pančevačkog „Zelenila”, koje je bilo nosilac posla, ostalo je da se još izgrade parking, kafeterija i fontana.

Obimni radovi na uređenju nekada čuvenog parka u kojem je 1905. održana industrijsko-poljoprivredna izložba, za čije je potrebe tada izgrađeno 26 paviljona, počeli su oktobra 2007.

Prostor od deset hektara stoletnih stabala proširen je za još četiri hektara, postavljena je rasveta, obnovljeni kandelabri identični onima sa početka 20. veka, zasađeno je više od 8.000 novih sadnica, izgrađena je 1.200 metara duga trim-staza, obnovljen muzički paviljon koji je srušen pre gotovo pola veka, postavljeno 20 „pečurki” – senika, opremljena tri dečja igrališta, potpuno obnovljena infrastruktura.

Autor: M. Šašić
Izvor: Politika

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.