Izvor: B92

Kada bude završena turistička sezona na Babinom zubu na Staroj planini, čim bude završena skijaška sezona , biće otvoreno još jedno veliko gradilište odnosno počeće postavljanje još jedne četvorosedne žičare i prve gondole u Srbiji, najavilo je danas Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj.

Fiksna četvorosedna žičara, horizontalne dužine 963 metra, povezaće hotelski kompleks na Jabučkom ravništu sa skijalištem „Konjarnik'' i imaće kapacitet od 2.400 skijaša na sat, a investicija je vredna 2,86 miliona evra.

Prva gondola u Srbiji biće dugačka 1.100 metara i u kabini će istovremeno moći da poveze osam osoba. Vrednost investicije je oko pet miliona evra, a posao je poveren kompaniji „Dopelmajer'' koja je 2006. postavila četvorosed na „Konjarniku" i „ski lift" na Sunčanoj dolini.

Osim izgradnje gondole i žičare, planirano je da se do naredne zime proširi postoježi sistem za veštačko osnežavanje i izgrade nove skijaške staze. U finansiranju ovog projekta koriste se sredstva iz Nacionalnog investicionog plana, a u ministarstvu je obezbeđeno i 700 miliona dinara za izgradnju putne infrastrukture, koja će Staru planinu povezati sa Koridorom 10.

Izgradnja smeštajnih kapaciteta na Staroj planini, na lokaciji Jabučko ravnište, počela je u avgustu prošle godine.

Radovi koji su povereni kompaniji „Deneza'' teku po planu i očekuje se da će do ovog proleća i leta na izgradnji hotela, sistema za vodosnabdevanje, prečišćavanje otpadnih voda i električne mreže biti zaposleno oko 400 radnika.

Foto: Aleksandar Miletić/flickr.com

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.