Izvor: B92

Svake nedelje od 12 do 16 sati, već duže od godinu dana Beograđani u okviru akcije „Dan otvorenih vrata” dokazuju koliko vole ovaj grad, tako što dostavljaju konkretne predloge i projekte za unapređenje života u njemu. Do sada je na adresu grada stiglo više od 1.000 predloga, a realizovano je oko 250. Neki od njih, koliko god bili korisni, nisu realni jer zahtevaju velika finansijska ulaganja.

Autor: R. Bulatović; Foto: J. Vučetić
Izvor: Blic

Član gradskog veća Miroslav Čučković, koji je zadužen za akciju, kaže da su naši sugrađani svojim predlozima doneli znatnu uštedu u budžetu grada, kao i da su do sada pokrenute teme vezane za zdravstvo, infrastrukturu, saobraćaj i stanogradnju.

- Stiglo je mnogo interesantnih predloga. Jedan od njih je i da se zgrada Generalštaba ogradi, a da se turistima naplaćuje po evro za prilaz i mogućnost da fotografišu iz blizine. Procena je da oko 300.000 turista godišnje poseti i slika ove ruševine - kaže Čučković za „Blic“.

U sklopu akcije, a na inicijativu gradonačelnika Dragana Đilasa realizuje se i projekat bezbednost dece u saobraćaju, izgradnjom devet pasarela na Zrenjaninskom i Avalskom putu, Ibarskoj magistrali, Sajmu, kao i horizantalna i vertikalna signalizacija oko svih škola, uz video nadzor.

- Drago nam je i što su građani predlagali projekte na kojima smo i pre toga radili, kao što su uređenje reka, biciklističke staze na Adi, izgradnja trim-staza u Železniku - kaže Čučković.

Kao veoma korisne projekte koje grad realizuje, Čučković navodi internet parkove po obodima grada, na Miljakovcu i u Obrenovcu, pretvaranje kasarni u stanove, kao i inicijativu da se naplaćuje poseta Avalskom tornju. Bilo je i inicijativa da grad dobije rikša taksi...

Jedan od najznačajnijih projekata je predlog da grad pomogne parovima da drugim pokušajem vantelesne oplodnje postanu roditelji. Za akciju „Zajedno do prvog deteta“ za 215 parova izdvojeno je 50 miliona dinara.

- Realizovali smo i termovizijsko snimanje trasa toplovoda, projekat koji se već radi u zemljama EU. Ono podrazumeva snimanje zemljišta kako bi se na osnovu toplote utvrdilo gde je kvar i gde su divlji priključci. Zaključili smo da najviše problema ima na Ceraku i Bulevaru Zorana Đinđića - kaže Čučković.

U voćnjacima u Mladenovcu i Grockoj postavljene su meteostanice koje obaveštavaju poljoprivrednike o atmosferskom stanju vazduha, temperaturi, mogućim padavinama. Zahvaljujući podacima koji se tako prikupljaju, voćnjaci koji su se prskali 20 puta, sada se prskaju samo pet, uz iste efekte. Bilo je i niz inicijativa da se iskoriste potencijali Beogradske tvrđave, Hipodroma, Avalskog tornja, Košutnjaka, Zvezdarske šume, i na tome se aktivno radi.

Za neke od predloga potrebna su znatna materijalna sredstva, poput revitalizacije biblioteke na Kosančićevom vencu (sedam miliona evra), opremanje helikopterske jedinice za vanredne situacije i za izgradnju pruge od aerodroma do centra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.