Hameln - grad slavnog lovca na pacove

Legenda o lovcu na pacove, ovekovečena i u Mocartovoj operi “Čarobna frula”, prevedena je na više od trideset jezika. Onaj ko se prošeta Hamelnom, na sve strane će naići na znakove koji ukazuju na tu legendu.

Izvor: Autor: Kristina Dajke, Maksim Neliubin / br / Urednik: Ivan Ðerkoviæ / dw.de

Subota, 28.06.2014.

08:38

Default images

Sliku Hamelna čine brojna reprezentativna zdanja građena u renesansnom stilu. Na primer Sala za venčanja, sagrađena od peščara između 1610. i 1617. godine. Najpre je bila sala za proslave. Danas je u njoj opština za venčanje. Svakoga dana u 9:35, 37 zvona sviraju pesmu o lovcu na pacove, prenosi Dojče vele.

Niže na fasadi tri puta dnevno se otvaraju bronzana vrata sa figurama koje prate legendu o lovcu na pacove: 1284. godine u Hameln je došao jedan čudav čovek koji se predstavio kao lovac na pacove. Stanovnici Hamelna obećali su mu veliku nagradu, ukoliko reši problem sa pacovima u gradu. Lovac je zasvirao frulu i svi pacovi su krenuli za njim. Izveo ih je iz grada i poveo ka reci gde su se udavili.

Međutim, stanovnici Hamelna nisu mu dali ono što su obećali. Frulaš se vratio i ponovo počeo da svira, a onda su za njim krenula deca, koja su nestala bez traga – surova osveta za stanovnike Hamelna. Jedan gradski drvorez iz 1890. godine urađen prema slici nemačkog slikara Gustava Špangenberga prikazuje odvođenje dece.
Foto: Nigel's Europe & beyond / Flickr.com
Legenda verovatno ima istorijsku pozadinu. Pretpostavlja se da su decu tadašnji vladari šireći teritorije naselili na Istoku. U muzeju u Hamelnu izloženi su tekstovi vezani za istoriju grada i čuvenu legendu. Muzej je smešten u dve reprezentativne renesansne građevine.

Muzejska zgrada bogato je ukrašena stubovima, vencima i figurama. Sagrađena je u XVI veku za jednog bogatog trgovca. Na njoj se vidi figura Lukrecije, koja simboliše vrlinu i lepotu. Muzej je otvoren 1912. godine.

Šetnjom kroz stari grad ne može da se zaobiđe kuća lovca na pacove, još jedna raskošna renesansna građevina. Po njemu se zove od 1900. godine, zbog natpisa na jednoj od greda. On govori o frulašu “sa odećom svih boja”, koji je oteo 130 dece.
Foto: Nigel's Europe & beyond / Flickr.com
Na svakom ćošku turiste očekuju i prigodni suveniri. Za svoj zaštitini znak, Hameln je izabrao Lovca na pacove i sve što ima veze sa legendom o njemu dobro se prodaje. Od apsinta nazvanog „Otrov za pacove“, do majica i pribora za biro sa motivima pacova…

Legenda o lovcu na pacove posebno zaživi svake nedelje od maja do sredine septembra. Odrasli i deca iz Hamelna, njih oko 80, tada oblače kostime i u starom gradu izvode predstavu posvećenu legendi, koju u proseku pogleda 2.000 ljudi.

Reka u koju je prema legendi lovac naterao pacove da uđu, zove se Vezer. Ona protiče kroz grad, a posebno lep pogled na nju je sa gradskog brda Klit. Zbog legende o Lovcu na pacove Hameln je i danas naveliko poznat.

Foto 1: Jac. Janssen / Flickr.com
Foto 2: Nigel's Europe & beyond / Flickr.com
Foto 3: Nigel's Europe & beyond / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: