Terzića avlija - okrepljenje uz muzej seoske kulture

U Zlakusi nadomak Užica, u neposrednoj blizini nekoliko prirodnih znamenitosti nalazi se etnopark Terzića avlija, svojevrstan muzej seoske kulture ovog dela Srbije, koji raspolaže i ugostiteljskim i smeštajnim delom.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.05.2014.

14:21

Default images

Vlasnik ovog kompleksa i predsednik etno-udruženja “Avlija” Saša Drndarević, 19 godina je živeo i radio u vrevi glavnog grada Srbije, da bi se potom povukao u mir rodnog sela svojih predaka.

“Ovde sam proveo najlepše dane svog detinjstva, moja majka je rođena u ovom domaćinstvu, iz koga su 1941. godine Nemci odveli mog dedu i pradedu, koji su sagradili većinu objekata. Nisam želeo da sve ovo nestane i tako doživi sudbinu mnogih drugih sela u Srbiji, želeo sam da sačuvam od zaborava”, objašnjava on za Tanjug.

Terzića avlija ima i istorijsku vrednost za ovaj kraj, budući da je tu za vreme Drugog svetskog rata radila prva seoska škola.

Drndarević je godinama sakupljao stare stvari i predmete, a svoju vrednu kolekciju želeo je da podeli sa drugima. Zbog toga ovaj kompleks sadrži muzejski deo, u kojem su izložene bogate zbirke iz mnogih razdoblja prošlosti.

Terzića avliju krase eksponati iz vremena drevnog Rima, turske vladavine, kneževine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, i dva svetska rata. Tu je i postavka učionice iz vremena prve seoske škole, opreme za tkanje, kao i bogata kolekcija fotografija narodne ženske narodne nošnje iz svih krajeva Srbije.
Printscreen (www.zavicaj.info)
“Kod nas se danas izrađuje narodna nošnja, izdali smo katalog tradicionalne odeće užičkog kraja, a uskoro ćemo predstaviti i još neke postavke. Povod za jednu od njih biće tri veka grnčarije u Zlakusi, po kojoj je selo poznato, a tom prilikom ćemo ukazati po čemu se izrada zemljanog posuđa ovde razlikuje od istog zanata širom Balkana i sveta”, dodao je Drndarević.

Pored ovih vrednih zbirki, nalazi se nekoliko objekata starih i više od sto godina, kuće, salaš, brvnare, mlekar,šupe i prodavnice suvenira. Ugostiteljski deo raspolaže apartmanima za smeštaj gostiju, uređenih u etno i savremenom stilu, letnjom baštom u autentičnom seoskom ambijentu, a njega upotpunjuju omaleno jezero i potok sa slapovima koji teče sredinom avlije.

“Muzejske postavke obiđe oko 5000-6000 ljudi godišnje, a imamo i oko 1000 noćenja. Međutim, nemamo tačnu evidenciju posetilaca koji su u prolazu, koji se kod nas odmore i ručaju tradicionalna jela spremljena u zlakuskom posuđu, ali mislim da imamo preko 10 000 gostiju na godišnjem nivou”, ponosno ističe vlasnik Terzića avlije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: