Sinagoga - biser Subotice

Stvorena je “kritična masa” za konačan završetak restauracije subotičke sinagoge, a od same Subotice zavisi kako će ovo nasledje koristiti u budućnosti, ocenila je inicijatorka svrstavanja ovog zdanja na listu sedam najugroženijih spomenika kulturne baštine Evrope Viktorija Aladžić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.05.2014.

13:48

Default images

Njeno svrstavanje na ovu listu dolazi u momentu kada je rekonstrukcija sinagoge vidljiva, a gradonačelnik Subotice Jene Maglai očekuje da najveći deo radova može biti završen u narednih godinu i po dana.

Zgrada subotičke sinagoge uvrštena je na listu sedam najugroženijih spomenika evropske kulturne baštine “Europa nostre” na inicijativu njihove organizacije u Srbiji, a na predlog i institiranje subotičke arhitektinje i aktivistkinje za očuvanje arhitektonskog nasleđa Viktorije Aladžić.

Ona smatra da, nakon svih inicijativa za restauraciju ovog objekta, koja nikada nisu sprovedene do kraja, sada stvorena “kritična masa” za kompletiranje restauracije.

Ona od “Europa nostre” očekuje stručnu pomoć za dalju restauraciju, a kada ona konačno bude završena, zajedno sa ranijim svrstavanjem Subotice u Evropsku mrežu gradova secesije, po Aladžićevoj oceni, Subotica ima veliku šansu da tu arhitektonsku prepoznatljivost iskoristi. “

"Mislim da se može nastaviti promocija Subotice na međunarodnom nivou jer je sad prepoznata od velikih svetskih organizacija, mi se pojavljujemo na raznim sajtovima, na raznim mestima govori se o Subotici. Moramo, da tako kažem, da “jašemo” na tom talasu, da iskoristimo to maksimalno i da nam se to kroz kulturni turizam i druge finansijske načine vrati”",– rekla je Aladžić Tanjugu.

Svrstavanje sinagoge na listu najugroženijih dolazi u momentu kada je završena rekonstrukcija zapadne fasade, u toku je rekonstrukcija istočne, u gradskom budžetu obezbeđen novac za sanaciju južne fasade, a Vlada Mađarske najavila pomoć u iznosu od 300.000 evra za obnovu unutrašnjosti ovog objekta.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai očekuje da bi spoljašnji radovi mogli biti završeni za najviše godinu i po dana, a za unutrašnje se nada da će takođe biti završeni u tom roku.

"Lično pratim realizaciju tog projekta sa svojim saradnicima. Maksimalno ću raditi na tome da se u sledećih godinu do godinu i po dana adaptira i restaurira i da se privede nameni u smislu toga da je naši sugrađani i turisti mogu u njoj da uživaju, pošto je ona zaista jedan biser našeg grada” – rekao je Maglai Tanjugu.

On je dodao da neće dozvoliti da se “nastavi jalov odnos prema tome objektu i da se 20 godina na njemu radi, a da se nije mnogo odmaklo”.

Subotička Sinagoga, zaštićeni spomenik kulture, predstavlja uspomenu na 4.000 subotičkih Jevreja koji su svoje živote izgubili u logorima u Drugom svetskom ratu. Po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja, a sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: