Porto Montenegro - Dom luksuznih jahti

Na jugu Crnu Gore, na obali Jadranskog mora u malom gradu Tivtu nalazi se najveća marina u Evropi, Porto Montenegro. U ovu luku mogu da uplove najveće i najduže jahte sveta, pa je tako Porto Montenegro i dobio status "najveće" marine u Evropi.

Izvor: klix.ba

Nedelja, 16.03.2014.

08:46

Default images

Marina je smeštena na mestu bivšeg austrougarskog mornaričko-remontnog zavoda u Tivtu, u zaklonjenom Bokokotorskom zalivu koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Bokokotorski zaliv predstavlja najdublju prirodnu luku u južnoj Evropi, nastavlja se na južni deo Dalmatinske obale i ima direktan pristup Jadranskom moru.

Naselje oko marine i matična luka za jahte sa sjajnom perspektivom su osmišljeni tako da zadovoljavaju sofisticirane potrebe svih jahti, njihovih vlasnika, gostiju i posade, sa dodatnom infrastrukturom za najveće jahte. Osim marine, deo kompleksa Porto Montenegra čine još i šetalište i stanovi uz obalu, hoteli, kafići i restorani, umetnička galerija, dnevni spa centar i salon za lepotu, butici, sadržaji za odmor i rekreaciju uključujući Sportski klub, Yacht klub, Nautički muzej i bazen "Lido Mar" – 64 metara dug bazen i lounge bar, koji je dizajnirao britanski arhitekta Ričard Hivel Evans.
Foto: www.portomontenegro.com
Investicija Porto Montenegro, jedna je od najvećih stranih investicija u Crnoj Gori od početka privatizacije. Marina je preliminarno otvorena u junu 2009. godine sa 85 vezova.

"Trenutno, marina ima 250 vezova, a do kraja leta imaće još dodatnih 160 vezova. Takođe, za narednu godinu planirano je proširenje za još 60 vezova, pa se može reći da će biti duplirani kapaciteti vezova", rekao je portparol Porto Montenegra Danilo Kalezić.
Foto: www.portomontenegro.com
Kada su u pitanju cene vezova, 162 hiljade eura iznosi cena veza na godišnjem nivou za jahtu od 125 metara, dok cena dnevnog veza iznosi od 25 do 880 eura.

"Trenutno je popunjeno oko 92 posto vezova, a tokom sezone su svi kapaciteti popunjeni", rekao je Kalezić. Plovila u marini nose zastave različitih boja. Tako se šetajući pored jahti vijore zastave SAD, Velike Britanije, Austrije, Rusije, Srbije, Francuske, Italije...

Porto Montenegro nije zapostavio ni "male kupce", koji u luku dolaze kao posetioci ili kao posada neke od mnogobrojnih usidrenih jahti, pa su otvorene brojne prodavnice sa svim modnim markama i svetskim brendovima.
Foto: www.portomontenegro.com
Recept za pravljenje Porto Montenegra bio je jednostavan. Zapuštena vojna luka, začinjena dobrim idejama, inspirisana istorijom, sa dodatkom stranog kapitala. Glavni investitor je kanadski milijarder Piter Mank, a u izgradnji ove luke učesvovali su Jakob i Natanijel Rotšild (čuveni britanski bankari), Bernard Anault (milioner iz Francuske), Šandor Demjan (jedan od najbogatijih ljudi u Mađarskoj) i Entoni Mank.

Rezidencijalni objekti, kojih ima pet, pravi su ukras kompleksa Porto Montenegro. Objekti nose poznata ženska imena iz istorije Crne Gore. To su Teuta, Zeta, Ozana, Milena i Tara i sadrže više od 3.000 metara kvadratnih poslovnog prostora (41 jedinica) i 130 stambenih jedinica.
Foto: www.portomontenegro.com
Svi stanovi rasprodati su u 2013. godini, a cena stana kretala se od 5.000 - 7.000 eura po metru kvadratnom.

"Kupci stanova u Porto Montenegro su spoj ex-yu prezimena i velikih bogataša širom sveta. Tako imamo kupce iz Velike Britanije, Rusije, Austrije, Švajcarske, Nemačke..", kazao je Kalezić, ali nije hteo da otkrije identitet kupaca.
Foto: www.portomontenegro.com
Porto Montenegro je stekao status graničnog prelaza u leto 2010. godine, što posetiocima omogućava da poslove carinjenja obave na što efikasniji način i u što kraćem vremenskom roku. Plovila moraju kupiti dozvolu kako bi plovila vodama Crne Gore. Takođe, ova kompanija promoviše svoje usluge na mnogim sajmovima nautike.

"Sajam nautike, koji počinje 1. maja u Budvi, deo svojih aktivnosti imaće i u Porto Montenegru. Osim toga, Porto Montenegro će se naći na najvećem nautičkom sajmu, u Singapuru. Tamo ćemo ujedno i predstaviti ponudu Crne Gore, koja može zainteresovati strane investitore. Blizina mora i visokih planina, udaljenost juga i severa na svega tri sata vožnje, čini Porto Montenegro i Crnu Goru još privlačnijim za strane turiste", smatra Kalezić.
Foto: www.portomontenegro.com
Princ Albert od Monaka, u okviru svoje zvanične posete Crnoj Gori prošle godine, posetio je i Porto Montenegro i tamo se susreo sa izvršnim direktorom ove kompanije. Još mnogo poznatih imena iz svijeta šou biznisa, politike i sporta posetilo je najveću marinu u Evropi. Najveća privatna jahta na svetu, 163 metra duga "Eclipse" ruskog biznismena Romana Abamoviča, bila je na vezu marine Porto Montenegro 2012. godine.

Do sada je u ceo projekat Porto Montenegra uloženo oko 173 miliona eura, a prema projektu, biće uloženo još pola milijarde evra. Prema rečima PR ove kompanije, van sezone na projektima Porto Montenegra je zaposleno nešto manje od 300 ljudi, dok u sezoni na projektu Porto Montenegro radi oko 1.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: