Drveni bicikl – jedan drugačiji osećaj vožnje

Da vam neko prvo stavi povez na oči, pa da onda sednete i provozate bicikl koji je dizajnirao Žarko Bubalo i studio “Dvoika”, znali biste da taj bicikl nije napravljen od čelika, aluminijmu, niti od karbona. Ali da je bicikl napravljen od drveta, to sigurno ne biste pogodili.

Izvor: Izvor: Dnevnik jednog bicikliste/Bane Grkoviæ

Petak, 25.10.2013.

14:15

Default images

Za sada su napravljena dva modela. Prvo, pod imenom “Perfect Day”, predstvalja planinski bicikl, a drugi “Imagine” je gradski.

Pomalo skeptičan, prvo pitanje koje sam postavio bilo je: Zašto baš drvo? Žarko za blog Dnevnik jednog bicikliste kaže da razume sumnjičavost, ali da su ovi bicikli sigurni i isto toliko dugovečni kao svi drugi, napravljeni od uobičajenih materijala.

- Ljubitelj sam drveta kao materijala i hteo sam da ga primenim u jednom novom proizvodu. Ovi bicikli izrađeni su po istim principu, tehnologiji, kao što se prave drveni brodovi, od kvalitetnog, dugovečnog drveta koje je otporno na sve vremenske uslove – kaže Žarko.
Žarko Bubalo
Za izradu rama korišćena je CAD kompjuterska tehnologija koje obezbeđuju neophodnu preciznost. Kod oba bicikla ramovi su šuplji i napravljeni spajanjem leve i desne polovini.

- Mi praktično uz pomoć CAD tehnologije od jedne daske dobijemo polovinu rama i zatim je spajamo sa drugom – objašnjava Žarko.

“Perfect Day” je izrađen od brezovog špera koji je presvučen staklenim vlaknima u kombinaciji sa epoksi smolom, čime dodatno dobija na čvrstini, i prevučen je sa nekoliko slojeva laka. “Imagine” je napravljen od orahovog drveta.
“Imagine” – gradski drveni bicikl
Sami ramovi su veoma lagani. Ram modela “Perfect Day” težak je 2.700 grama, dok je ram modela “Imagine” težak 2.400 grama. Kompletni bicikli sa opremom teški su oko 10 kilograma.

Prvi utisak je da je drveni bicikl veoma udoban, da dobro, u rangu karbonskih ramova, upija vibracije, lak za upravljanje.

“Perfect Day”, kao MTB bicikl, lepo se kreće po offroad terenu, dok na modelu “Imagine”, kao gradski bicikli sa tankim gumama i točkom do 28 inča lako dobijate na brzini i okretan je.
- Pre početka same izrade ramova dosta smo vremena posvetili proučavanju geometrije bicikala. Trudili smo se da preuzmemo iskustva najboljih svetskih proizvođača. Takođe, nekoliko profesionalnih biciklsita nam je reklo da su veoma zadovoljni geometrijom bicikla – kaže Žarko.

Ipak, Žarko ističe jedan poseban detalj pri vožnji bicikla, koji ustvari primetite tek kada vam neko skrene pažnju na njega.

- Ono što je meni posebno drago, a nismo planirali da ćemo postići, jeste da je bicikl nekako tih tokom vožnje i ne proizvodi gotovo nikakve dodatne zvukove – ističe njegov konstruktor.
“Perfect Day” – planinski drveni bicikl
Za sada, drveni bicikl može da vam bude izrađen po narudžnini. Takođe, nije u planu velika serijska proizvodnja jer bi kroz nju drveni bicikl sigurnio izgubio na kvalitetu.

- Potrebno nam je četiri nedelje da napravimo ram. Ova dva bicikla napravili smo u L veličini. Međutim, ako bi nam neko dao tačne mere za veličinu koja njemu odgovara, u milimetar bismo mogli da napravim ram baš po meri svakog bicikliste – navodi Žarko.

Na samo cenu rama utiče dosta faktora i detalja, tako da se za sada ne može govoriti o nekoj fiksnoj ceni, ali je ona u rangu najkvalitetnijih biciklističkih ramova. Za sada su ti “Perfect Day” i “Imagine”, ali se tu neće zaustaviti. Želeći da teže jednostavnosti i svedenosti već su počeli da rade i na trećem modelu koji bi trebalo da bude završen za mese dana.

- Drveni bicikl predstavili smo početkom septembra na “Paris Desige Week” i reakciju se bile odlične – kaže Žarko.

Fotogaleriju drvenog bicikl pogledajte u albumu na Fejsbuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: