Pogledajte kako će izgledati Sagrada Familia (VIDEO)

Sagrada Familia fondacija objavila je kompjuterski generisani 3D prikaz budućeg izgleda čuvenog hrama, koji bi trebalo da bude završen na 100-godišnjicu smrti Antonija Gaudija.

Izvor: Telegraph

Ponedeljak, 30.09.2013.

19:11

Default images

Oko 65 odsto radova je završeno od kako je prvi kamen Sagrada Familie položen 1882. a nove tehnike u graditeljstvu ubrzavaju ovaj proces, pa tim arhitekata smatra da će glavna fasada biti završena u roku od 13 godina.

“Ako nastavimo da radimo ovim tempom, uspećemo”, kaže Đordi Fauli, glavni arhitekta projekta, dodajući da će više vremena trebati samo detaljima u ukrasima.

Bazilika koju je osveštao papa Benedikt XVI u novembru 2010. privlači tri miliona turista svake godine.

Od ulaznica se tako inkasira gotovo 25 miliona evra, a taj iznos gotovo da pokriva nastavak gradnje, uz dodatne priloge donatora.

Druga najveća katedrala u Barseloni ima dugu istoriju problema.

Gaudi je toliko osiromašio, da je smatran beskućnikom kada je umro u 74. godini života, nakon što ga je pregazio tramvaj u Gran Via ulici. Njegovo telo nisu mogli da identifikuju nekoliko dana.

Originalne planove velelepnog hrama sa brojnim tornjevima uništili su anarhisti tokom Španskog građanskog rata, a bilo je potrebno mnogo nagađanja kako bi se uobličio konačni nacrt.

Kritičari upozoravaju da će upotrebom modernog, jeftinog materijala biti oduzeto mnogo od Gaudijeve početne zamisli.

Građevina će imati 18 tornjeva dekorisanih prelepim kuglama, a centralni, visok 159 metara i imaće lift koji će turiste voditi do vrha.

Gaudi koji se smatra “Božijim arhitektom”, očekivao je da će se njegova “katedrala siromašnih” graditi dva veka.

“Moj klijent ne žuri”, rekao je on, misleći na Boga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: