A šta je sa Teslom u Srbiji?

Kada smo u ponedeljak uoči otkrivanja Teslinog spomenika u Njujorku predstavili slične spomenike rasute po celom svetu, nametnulo se logično pitanje - šta je sa Teslom u Srbiji?

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2013.

10:12

Default images

U vreme aktuelnih Dana evropske baštine, koji za temu imaju industrijsko nasleđe, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, EPS i ITAcademy predstavili su prvi sajt jednog industrijskog puta kulture u Srbiji, i to posvećen Nikoli Tesli.

Kao deo projekta “Putevima Tesle kroz Srbiju” nedavno je pokrenuta internet stranica “Tesla Ways” koja posetiocima donosi mape za obilazak Tesline zaostavštine kroz Srbiju. Nalik onim ručno rađenim mapama s početka XX veka, ove mape znatiželjnicima otkrivaju “Beograd iz ugla Nikole Tesle” ili ih vode na putovanje kroz Srbiju u okviru kojeg mogu da saznaju više o industrijskoj baštini i stogodišnjim hidrolektranama Elektroprivrede Srbije

Mapa sa sajta, koji su izradili polaznici ITAcademy, uputiće vas na nezaboravnu maršutu – posetićete jedinstveni Muzej Nikole Tesle, u Muzeju nauke i tehnike saznati brojne zanimljivosti o elektrifikaciji i industrijalizaciji Srbije, zavirićete u stogodišnje kabinete Elektrotehničkog fakulteta, a zatim obići i sve ono što je Tesla imao prilike da vidi kada je 1892. godine posetio Beograd.

Ukoliko vas put odvede u dalje istraživanje Puteva Tesle u Srbiji, otići ćete u Termoelektranu Nikola Tesla u Obrenovcu ili neku od deset malih starih hidroelektrana EPS-a, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su zahvaljujući velikom prijateljstvu Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića.
www.teslaways.rs
“ITAcademy želi da na ovaj način vrati dug Tesli kao naučniku koji je patentom za daljinsko upravljanje dao veliki doprinos u oblasti modernih komunikacija i interneta. Zanimljivo je, takođe, da je Tesla bio inspiracija i za nastanak Gugla. Leri Pejdž, koosnivač Gugla, pre par godina izjavio je da je upravo Tesla njegov heroj i inspiracija za osnivanje Gugla”, kaže Aleksandar Burić, predavač na odseku Design & Multimedia na ITAcademy.

On dodaje da su na ovom sajtu zajedničkim snagama radili talentovani polaznici na odseku za dizajn, kao i polaznici sa smera za programiranje. Oni su, uz pomoć svojih mentora, uradili kompletan proces izrade sajta.

U svetu su sve popularnije industrijske kulturne rute. Evropska ruta industrijskog nasleđa trenutno predstavlja preko 1.000 lokaliteta u 43 zemalje i ima između dva i tri miliona posetilaca godišnje. Sajt “Tesla Ways”prvi je portal koji sveobuhvatno predstavlja industrijsko nasleđe Srbije.

Osim toga što kroz priču i brojne fotografije najširoj javnosti probližava kulturne i industrijske znamenitosti, sajt omogućava posetiocima da se, uz pomoć mapa, lakše upuste u istraživanje malo poznatih predela Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: