Hrvatska: Brži prelazak granice za turiste

Hrvatska želi da graničnu kontrolu za građane EU od 1. jula pojednostavi i nada se skorom pristupanju Šengenskom sporazumu, što bi ovu zemlju moglo staviti pred izazove, ocenjuje austrijska novinska agencija APA.

Izvor: B92

Petak, 03.05.2013.

12:31

Default images

Hrvatska 1. jula pristupa kao 28. država članica EU. Nakon toga granične kontrole prema susedima iz Unije - Italiji, Sloveniji i Mađarskoj neće automatski biti ukinite.

Trenutno Zagreb već pregovara sa Slovenijom i Mađarskom o uslovima za zajedničke granične kontrole, kako bi se pre svega u turističkoj sezoni omogućio brži prolazak, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema policiji, granične kontrole za građane EU na granicama ka zemljama članicama Unije, kao i Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, na aerodromima i lukama treba ubuduće jednostavnije da se odvijaju, dok će kontrole građana takozavnih trećih država prema propisima biti detaljnije.

U narednih dve i po godine Hrvatska želi da bude spremna za Šengen, najavio je premijer Zoran Milanović. To bi zemlju moglo staviti pred nove izazove imajući u vidu potrebu nabavke opreme i osoblja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: