Top 10: Turisti, dobrodošli (ni)ste!

Kada upoznaju nova mesta, turisti često kao najveću prednost izdvajaju lepa iskustva sa lokalnim stanovništvom. Međutim, postoje i gradovi čiji stanovnici ne čine da se osećate kao dobrodošli.

Izvor: B92

Nedelja, 16.12.2012.

21:58

Default images

Turistički sajt “Trip Advisor” objavio je nedavno rezultate svojeg godišnjeg istraživanja. Više od sedamdeset pet hiljada turista ocenjivalo je gradove u kojima su boravili ove godine. Ako je verovati sprovedenoj anketi, stanovnici Moskve nisu se baš lepo ophodili prema svojim gostima, dok Kankun može biti ponosan na svoje stanovnike koje su turisti opisali kao srdačne i neverovatno gostoprimljive.

Dakle, Kankun predvodi listu gradova koji oberučke prihvataju turiste, a odmah za petama mu je azijski gigant Tokio. Svoje predstavnike među ljubaznim gradovima ima i Evropa, pa se tako na trećem i četvrtom mestu nalaze Lisabon i Istanbul, a na devetom i desetom Amsterdam i Kopenhagen. I države bivše Jugoslavije, koje se takođe ponose gostoprimstvom i domaćinskim manirima, imaju svog predstavnika jer se na šestom mestu našao Dubrovnik.

Afriku odlično predstavlja Kejptaun na visokom petom mestu, Bangkok brani boje tajlandskih domaćina sa sedmog mesta, dok je poziciju niže zauzeo dominikanski grad Punta Kana.
Sumrak u Kankunu (Feliks/Wikimedia Commons)
Drugu, ne tako popularnu listu, predvodi pomenuta Moskva, dok se turisti malo prijatnije osećaju u Londonu. Treće mesto na listi “neljubaznih gradova” zauzeo je Peking dok je četvrti Dubai.

Sledeća tri mesta zauzimaju evropske prestonice Brisel i Pariz, kao i Cirih, dok su na devetom i desetom mestu Marakeš i Mumbaj.

Gostoprimivost i ljubaznost stanovnika koji žive u pomenutim gradovima samo su jedan od kriterijuma kojima se “Trip Advisor” vodio pri sastavljanju godišnje liste najboljih i najgorih gradova koju možete pogledati OVDE.

Podelite sa nama Vaša turistička iskustva? U kojem ste se gradu osećali najprijatnije a gde ste bili nezadovoljni ponašanjem domaćina?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: