Prag: Milion stanovnika, 5 miliona turista

U Pragu živi milion ljudi, a ovaj grad godišnje poseti oko pet miliona turista. Oni donose značajne prihode, zbog čega je prosečna plata u prestonici hiljadu i dve stotine evra, što je za tri stotine više od proseka u državi.

Izvor: Izvor: danas.rs, Autor: Aleksandar Èotriæ

Sreda, 12.12.2012.

09:50

Default images

U gradu na Vltavi postoje hiljade hotela, hostela, pansiona i restorana. Najveći broj je otvoren poslednjih dvadesetak godina, jer u vreme komunizma nije bilo nijednog ugostiteljskog objekta u privatnom vlasništvu. Danas na to bivše vreme podseća još samo Muzej komunizma, u kojem su izloženi artefakti iz perioda od 1945. do Plišane revolucije 1989.

Na glavnoj turističkoj ruti, koja vodi preko znamenitog Karlovog mosta, locirane su brojne prodavnice suvenira. U gotovo svakom od ovih lokala radi poneko s prostora bivše Jugoslavije. Prodavačica Slavica iz makedonskog grada Struge kaže da je njen gazda i zemljak vlasnik čak 11 takvih objekata u centru grada.

Prag je veoma vešto od ličnosti koje su živele i stvarale u njemu stvorio prepoznatljive brendove koji mu donose znatnu zaradu. Književni lik iz romana Jaroslava Hašeka - dobri vojnik Švejk, postao je zaštitni znak brojnih pivnica. Lik pisca Franca Kafke nalazi se na majicama, šoljama i magnetima. U praškim koncertnim halama izvode se kompozicije Mocarta i Betovena, koji su svoja genijalna dela stvarali i u ovom gradu.

Podno Hradčana živeli su i svetski poznati Bohumil Hrabal, Jožef Škvorecki, Miloš Forman, Milan Kundera, Karel Čapek... Kada je Prag bio u sastavu Habsburške monarhije, poslednje godine života u njemu je proveo i čuveni zavodnik Kazanova.

U Pragu su boravili, živeli, radili i školovali se i brojni značajni Srbi - jezički reformator Vuk Karadžić, naučnik Nikola Tesla, slikari Milan Konjović, Stojan Aralica i Jovan Bijelić, reditelji Emir Kusturica, Goran Marković, Goran Paskaljević, Srđan Karanović, Slobodan Šijan...

U ovom gradu postoji i nevelika srpska zajednica. Oko tri hiljade Srba u Češkoj dobili su status nacionalne manjine, a odnedavno u Sokolskoj ulici broj 18 imaju na raspolaganju Srpski kulturno-informativni centar.

U Pragu postoji pravoslavna crkva Svetih Ćirila i Metodija. U kripti ovog hrama skrivali su se komandosi koji su 1942. godine u atentatu ubili Rajnharda Hajdriha, nemačkog upravnika okupirane Češke. Svi atentatori su bili pogubljeni, a smrtna kazna je izvršena i nad pravoslavnim vladikom češkim Gorazdom, koji je u to zvanje rukopoložen u Beogradu 1921. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: