Najbrži putevi na svetu

Vožnja do nekog mesta može biti jednako zanačajna koliko i samo odredište, a što je brzina veća to je veća i uživancija.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

17:02

Default images

Odluka države Teksas da od novembra odobri maksimalnu brzinu od 136 km/h na putu između Ostina i San Antonija je korak u pravom smeru.

Evo na kojim još svetskim putevima možete da „pritisnete gas”.

Severna teritorija Australije

Na auto-putevima ovog regiona do pre neku godinu nije bilo strogih ograničenja brzine a sada se, jednostavno, ne nadgledaju. Danas je zvanična granica 130 km/h ali svaka čast ako nađete radarsku kontrolu.

Brzinu ovde uglavnom diktira strah od udara kengura, pa zato mnogi kamioni nose velike rešetke.

Slovačka

Iako je ograničenje u gradovima 60 km/h, auto-putevi koji prolaze kroz živopisne krajolike dozvoljavaju vozačima liberalnih 130 km/h. Policijske „zamke” nisu neuobičajene, ali radio-stanice upozoravaju lokalce gde su postavljene.

Seoski putevi Mena

Ostrvo Men se ne priklanja tako lako pravilima. Seoski putevi nemaju ograničenja a čak je i pokušaj da se nametne nacionalno ograničenje brzine dočekano sa jakim protivljenjem.

Auto-putevi u Nemačkoj

Saobraćajni znak za prestanak ograničenja brzine na nemačkom auto-putu možda je najomiljeniji simbol svakog "manijaka za volanom". Reputacija nemačkog auto-puta kao idealnog poligona za vožnju je opravdana ne samo zato što je brz već i zato što svi vozači dolaze tu sa planom da voze brzo.

Auto-put Mumbaji-Puna, Indija

Jeste brz ali je uglavnom opasan. Samo početkom ove godine u jednom incidentu je stradalo 26 ljudi kada su motociklisti udarili u autobus.

Auto-putevi Poljske

Ograničenje od 140 km/h čini poljske puteve jednim od najbržih na svetu.

Auto-putevi Montane

Iako nekada nisu imali ograničenje u brzini, policija danas povremeno zaustavlja vozače koji divljaju. Međutim, vozači i dalje drže pritisnutu papučicu za gas. Pri tom, ovi putevi su statistički bili bezbedniji dok nije uvedeno ograničenje.

Auto-putevi UAE

Na putevima van većih gradova Emirata ograničenja su, u teoriji, 120 km/h mada policija ne piše kazne onima koji voze ispod 140 km/h.

Put 79, Arizona

Ovo je jedan od najbržih i najsuvljih kolovoza u SAD na kome vozači u proseku voze 140-145 km/h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: